Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od dawna przymierzałam się do ugotowania bigosu. Ciągle coś mi w tych planach przeszkadzało, albo może nastroju do bigosowania zabrakło? ;) W ten weekend powiedziałam dość! Gotuję bigos! Bigos na bogato, choć bez mięsa. Jednak mnogość składników i przypraw sprawia, że nie musi on mieć żadnych kompleksów względem bigosu mięsnego :) Bigos ten powinien przypaść dp gustu osobom dbającym o linię. Prawie nie ma tu tłuszczu.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 352
Składniki
Cebule i czosnek drobno kroję i podsmażam na odrobinie oleju w dużym garnku z grubym dnem. Przy smażeniu cebuli dodaję też wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.Owoce jałowca przed dodaniem lekko zgniatam.
Kiszoną kapustę odciskam nieco z soku, siekam nożem i dodaję do podsmażonej cebuli. Wszystko mieszam ze sobą i podsmażam kilka minut cały czas mieszając. Zalewam kapustę wodą tylko tyle aby ją lekko przykryła i gotują do miękkości. W tym czasie słodką kapustę drobno siekam i gotuję osobno do miękkości w niewielkiej ilości wody.
Suszone grzyby, odpowiednio wcześnie, namaczam w niewielkiej ilości wody i gotuję aż będą miękkie. Umyte i osuszone boczniaki kroję na niezbyt małe kawałki i podsmażam mocno na patelni aż będą z obu stron złociste. Najlepiej robić to partiami. Na mojej patelni rozdzieliłam boczniaki na 2 porcje. Podczas smażenia boczniaki lekko oprószam solą i pieprzem.
Jak obie kapusty są już miękkie, to słodką kapustę dodaję do kiszonej, dodaję podsmażone boczniaki i ugotowane suszone grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Jak grzyby suszone są duże można je lekko pokroić.
Teraz ucieram na tarce o dużych oczkach obrane jabłko i dorzucam do kapusty. Następnie wrzucam pokrojone drobno suszone śliwki i całe owoce suszonej żurawiny. Wszystko ze sobą mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dolewam wino i nalewkę. Znów gotuję do takiego momentu aż bigos będzie miał pożądaną gęstość. Na koniec doprawiam solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Oczywiście i w tym przypadku obowiązuje zasada, że im więcej razy odgrzewa się bigos tym lepszy. Ja gotowałam go wczoraj a dziś dwukrotnie odgrzewałam. Na drugi dzień można też jeszcze sprawdzić czy bigos wymaga doprawienia, bo smaki zdążyły się przegryźć.