Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczniaki są jednymi z pyszniejszych grzybów, bardzo chętnie przyrządzanych, szczególnie wiosną i latem. Urzekają nie tylko swoim smakiem, ale także prostotą przygotowania. Zazwyczaj są przyrządzane podobnie do kotletów schabowych. W tym przepisie występują jednak boczniaki smażone z ziemniakami – bez panierki, w postaci dania jednogarnkowego, przesiąkniętego wszystkimi smakami. To idealna propozycja na szybki, letni obiad – szczególnie gdy brakuje pomysłów.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 36
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 36
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 106
Składniki
Ziemniaki dobrze umyj. Młodych bulw nie trzeba obierać.
Na patelni rozgrzej oliwę. Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plasterki. Natrzyj je solą, pieprzem i papryką. Smaż je partiami na złoty kolor. Po usmażeniu zdejmuj na osobny talerz.
Boczniaki szybko umyj pod bieżącą wodą, by nie wchłonęły dużo wody. Połóż je na chwilę na papierowym ręczniku, by oddały nadmiar płynu. Osusz je.
Cebulę pokrój w kostkę.
Na tej samej patelni, na której były smażone ziemniaki, zeszklij cebulę. Dodaj boczniaki z odrobiną soli i pieprzu. Smaż wszystko razem, aż grzyby będą miękkie.
Ziemniaki i grzyby możesz podawać osobno. Boczniaki smażone z ziemniakami możesz też podawać w postaci dania jednogarnkowego. Na sam koniec smażenia dołóż na patelnię ziemniaki i wszystko razem wymieszaj.
Danie podawaj udekorowane listkami natki pietruszki.