Do góry

Przekąski Przepis na:

Boczniaki z majonezem bazyliowym

Boczniaki z majonezem bazyliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16760

Dodano:

Odsłon: 7837

Zamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem

Składniki

  • 2 garści swieżych liści bazylii
  • 120 g majonezu
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • mąka
  • 2 jajka
  • 30 ml wody
  • 80 g bułki tartej
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy
  • 20o g boczniaków
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń