Zamiast chipsów możemy zjeść chrupiące boczniaki z przepysznym dipem
Boczniaki z majonezem bazyliowym
Składniki
- 2 garści swieżych liści bazylii
- 120 g majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- mąka
- 2 jajka
- 30 ml wody
- 80 g bułki tartej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
- 20o g boczniaków
Składniki
- 2 garści swieżych liści bazylii
- 120 g majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- mąka
- 2 jajka
- 30 ml wody
- 80 g bułki tartej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
- 20o g boczniaków

Etapy przygotowania
Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- 2 garści swieżych liści bazylii
- 120 g majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
- mąka
- 2 jajka
- 30 ml wody
- 80 g bułki tartej
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
- 20o g boczniaków
Przygotowałem majonez : blanszowałem kilka sekund bazylię, szybko odcedziłem i zahartowałem w wodzie w wodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjąłem łyżką cedzakową i odsączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z wcześniej przygotowanym bazyliowo-parmezanowym dipem.