Do góry

Dania główne Przepis na:

Flaczki z boczniaka

Flaczki z boczniaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 2376

popularne i lubiane w Polsce danie zaserwowane w wersji wegańskiej. Szybkie, tanie i łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • boczniaki 500 g
  • marchew 1 szt.
  • pietruszka (korzeń) 1 szt.
  • seler (mały ) 1 szt.
  • cebula biała 1 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • Olej roślinny
  • majeranek suszony 1,5 łyżeczki
  • lubczyk suszony 0,5 łyżeczki lub świeży
  • imbir suszony 0,5 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • kasza manna 30 g (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz
  • sos sojowy ciemny (opcjonalnie)
  • liść laurowy 3 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Flaczki z boczniaka

Przygotowanie

  1. Obierz i umyj wszystkie warzywa korzenne, pokrój je na równe kostki. Cebulę drobno posiekaj, czosnek potnij w plastry. Oczyszczone boczniaki pokrój w paski.

  2. Przygotuj garnek z dużym dnem, wlej olej, wrzuć wszystkie dotychczas przygotowane warzywa oraz grzyby oraz duś od 10 do 15 minut.

    (czas duszenia jest uzależniony od wielkości kostek warzyw korzennych. Im większe, tym dłuższy czas duszenia)

  3. Wszystkie przyprawy wrzuć do garnka, zamieszaj i dolej ok 2 litry wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 25-30 minut.

    5 minut przed zestawieniem garnka z kuchenki wlej łyżkę sosu sojowego oraz surową kaszę mannę. Zamieszaj.

    (Kasza manna ma za zadanie zagęścić flaczki. Jeżeli lubisz rzadsze - nie dodawaj jej lub dodaj mniej niż w podanym przepisie)

    Flaczki z boczniaka doskonale smakują z grillowanym pieczywem.

    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń