Ewa_Gotuje

Kiedy solić ziemniaki?

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Świetnie komponują się z pieczonymi i smażonymi mięsami. Można podać je również jako dodatek do zupy. Aby cieszyć się ich smakiem, wystarczy je umyć bądź obrać, wrzucić do wody i ugotować. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Kiedy dodać sól podczas gotowania ziemniaków? Skorzystajcie z naszych wskazówek!

Fot. 123RF/Picsel

Gotowanie ziemniaków to z pozoru banalna czynność, którą większość z nas wykonuje intuicyjnie. Nie zawsze jednak robimy to dobrze. Rozgotowane lub niedosmaczone ziemniaki  – to wpadki, które mogą się przydarzyć nawet doświadczonej kucharce. Jak unikać błędów podczas gotowania ziemniaków?

Zacznijmy od nalania wody do garnka i dodania odpowiedniej ilości soli. Na litr wody powinniśmy wsypać niepełną płaską łyżeczkę soli. Następnie umieszczamy garnek na kuchence i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zanim wrzucimy ziemniaki do garnka, powinniśmy sprawdzić, czy sól idealnie się rozpuściła – wtedy mamy pewność, że nasze ziemniaki dokładnie przejdą słonym smakiem.

UWAGA!

  • Dodając sól w trakcie gotowania ziemniaków lub, co gorsze, na sam koniec, musimy liczyć się z tym, że gotujące się warzywa będą bez smaku.
  • Ziemniaki wrzucane do zimnej wody podczas gotowania uwalniają skrobię, a także tracą cenne witaminy, dlatego nie warto przyrządzać ich w ten sposób.  

Podczas gotowania ziemniaki nie powinny wystawać nad tafle wody. Jeśli w garnku znajduje się zbyt mała ilość wody, warto ją uzupełnić wrzątkiem, a wraz z nią dodać odpowiadającą jej ilość soli.  

Ziemniaki gotujemy pod przykryciem, dzięki tej metodzie warzywa zachowają więcej substancji odżywczych. Dodatkowo zapobiegniemy szybkiemu wygotowywaniu się wody i skrócimy czas gotowania.

Ile czasu powinniśmy gotować ziemniaki? To zależy od rozmiaru warzyw oraz sposobu ich podania. Jeśli chcemy serwować ziemniaki w całości, powinniśmy je gotować około 20 min, a ziemniaki do purée będą wymagały nieco więcej czasu. Przed odcedzeniem warzyw warto sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie.

Zobacz także:

Ile gotować młode ziemniaki? >>

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? >>

5 zapomnianych dań z ziemniaków >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 52

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0