Spis treści:
Wybierając się po młode ziemniaki do warzywniaka czy hipermarketu musisz uważnie przyglądać się etykietom. Wszystko po to, aby nie przynieść do domu tzw. wczesnych ziemniaków, które w smaku znacznie odbiegają od wyczekiwanych przez nas młodych bulw.
Wczesne ziemniaki są importowane z Egiptu, Grecji czy nawet Majorki. Mają, w zależności od odmiany, bardziej żółty kolor, a ich skórka nie jest tak delikatna, jak w naszych rodzimych ziemniakach. Za sprowadzane z zagranicy dobra musimy też zapłacić odpowiednio więcej.
Sprawdź także: Jak odświeżyć zwiędnięte rzodkiewki? Raz-dwa będą twarde i chrupiące
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Ile gotować młode ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków wydaje się bardzo prostą czynnością. Jednak, aby smakowały idealnie, warto wiedzieć, jak prawidłowo je przygotować. Wystarczy zapamiętać kilka prostych zasad.
Zacznij od wybrania pyr o podobnej wielkości, dzięki temu będziesz mieć gwarancję, że wszystkie ugotują się w tym samym czasie.
Przed wrzuceniem ich do garnka z wodą, każdy z ziemniaków dokładnie umyj, najlepiej za pomocą miękkiej gąbki, dzięki której z łatwością pozbędziesz się skórki.
W dużym naczyniu zagotuj wodę z odrobiną soli. Dopiero gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niej oczyszczone pyry. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień. Po 15-20 minutach ziemniaki powinny być gotowe do spożycia.
Potrawy z gotowanych ziemniaków
Młode ziemniaki najlepiej będą smakować okraszone masłem i posypane koperkiem. Często jadamy je także podane z kalafiorem, sadzonym jakiem i kefirem. Jakie jeszcze dania możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków? Zobaczcie propozycje naszych kucharzy.
1. Placki z ugotowanych ziemniaków
![Placki z ugotowanych ziemniaków](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2021_08_25/7563e13f33e45b1193918c1464b38582-recipe_main.jpg)
Placki z ugotowanych ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. „Hamiłki” z ziemniaków
![„Hamiłki” z ziemniaków](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_11_16/7450b01982b5073f14120d5b52442658-recipe_main.jpg)
„Hamiłki” z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety "Resztkowe" z ziemniaków
![Kotlety "Resztkowe" z ziemniaków](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_07_01/0b46138c1769bc6e4d65490823672a96-recipe_main.jpg)
Kotlety "Resztkowe" z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kopytka klasyczne z ziemniaków
![Kopytka klasyczne z ziemniaków](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_01_08/4910377af8fc4977a873ed1c51a24b11-recipe_main.jpg)
Kopytka klasyczne z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Mielone z ziemniaków
![Mielone z ziemniaków](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_07_05/93d46a0192b14eebd2829ff8c3978ef7-recipe_main.jpg)
Mielone z ziemniaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Młode ziemniaki z piekarnika
![Młode ziemniaki z piekarnika](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_05_17/79f993377d8a934785eeb26e19eb047e-recipe_main.jpg)
Młode ziemniaki z piekarnika/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »
Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »
Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »