Spis treści:
Chrupiące, lekko ostre rzodkiewki świetnie smakują wraz z kanapką lub podane w sałatce. To również jedno z tych warzyw, które powinno znaleźć się w naszym jadłospisie, jeśli staramy się zgubić zbędne kilogramy. Na pewno chociaż raz zdarzyło ci się kupić zbyt dużo rzodkiewek, kiedy nie zdążysz ich zjeść, tracą swoją chrupkość i zaczynają więdnąć. Jednak wcale nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy zastosować prosty trik, dzięki któremu w mig odświeżysz zwiędnięte rzodkiewki.
Jakie właściwości ma rzodkiewka
Rzodkiewka to warzywo, które składa się głównie z wody, jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. W 100 g znajdziemy jedynie 16 kcal. Co ciekawe, rzodkiewki mają również działanie pobudzające trawienie, dlatego warto dorzucić je do jadłospisu niejadka, pomagają również w przypadku niestrawności. Jedzenie rzodkiewek ma również działanie wspierające wątrobę, ponieważ stymuluje wytwarzanie żółci.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że to niepozorne warzywo ma również właściwości wykrztuśne, pomoże uporać się z kaszlem. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz grzybobójcze, dzięki czemu wspierają ochronę organizmu przed infekcjami.
W rzodkiewkach znajduje się także potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto zawarte w nich związki siarki wpływają na kondycję skóry, a także pomagają wzmocnić włosy i paznokcie. Kto jeszcze powinien jeść rzodkiewki? Osoby cierpiące na reumatyzm, artretyzm, a także kamienie nerkowe.
Jak odświeżyć zwiędnięte rzodkiewki?
Popularnym sposobem na odświeżenie zwiędniętych rzodkiewek jest wrzucenie ich do pojemnika z wodą. Jeżeli nie masz zamiaru zjeść ich od razu, nie odkrawaj z nich liści, ponieważ pomagają one dłużej utrzymać w nich wilgoć.
Pamiętaj, aby zanurzyć rzodkiewki liśćmi lub odciętą końcówką do dołu, dzięki czemu szybko ponownie nabiorą jędrności. Możesz również zastosować kąpiel w wodzie z sodą (pół łyżeczki na litr), taki trik również powinien pomóc odświeżyć powiędnięte rzodkiewki.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz także:
Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »
Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »
Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »