Dania jednogarnkowe

Rzodkiewki to jedne z tych warzyw, które w szczególności kojarzą nam się z sezonem wiosenno-letnim. Doskonale smakują wraz z twarożkiem i szczypiorkiem, są również idealnym, chrupiącym dodatkiem do lekkich sałatek. Jednak nieodpowiednio przechowywane szybko tracą swoją jędrność i chrupkość. Podpowiemy ci, jak odświeżyć zwiędnięte rzodkiewki.

Jak przywrócić świeżość rzodkiewkom? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chrupiące, lekko ostre rzodkiewki świetnie smakują wraz z kanapką lub podane w sałatce. To również jedno z tych warzyw, które powinno znaleźć się w naszym jadłospisie, jeśli staramy się zgubić zbędne kilogramy. Na pewno chociaż raz zdarzyło ci się kupić zbyt dużo rzodkiewek, kiedy nie zdążysz ich zjeść, tracą swoją chrupkość i zaczynają więdnąć. Jednak wcale nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy zastosować prosty trik, dzięki któremu w mig odświeżysz zwiędnięte rzodkiewki. 

Sprawdź także: Jak stosować siemię lniane, żeby sobie nie zaszkodzić? Trzymaj się jednej kluczowej zasady

Jakie właściwości ma rzodkiewka

Rzodkiewka to warzywo, które składa się głównie z wody, jest niskokaloryczna, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. W 100 g znajdziemy jedynie 16 kcal. Co ciekawe, rzodkiewki mają również działanie pobudzające trawienie, dlatego warto dorzucić je do jadłospisu niejadka, pomagają również w przypadku niestrawności. Jedzenie rzodkiewek ma również działanie wspierające wątrobę, ponieważ stymuluje wytwarzanie żółci. 

Nie wszyscy wiedzą o tym, że to niepozorne warzywo ma również właściwości wykrztuśne, pomoże uporać się z kaszlem. Dodatkowo wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz grzybobójcze, dzięki czemu wspierają ochronę organizmu przed infekcjami. 

W rzodkiewkach znajduje się także potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto zawarte w nich związki siarki wpływają na kondycję skóry, a także pomagają wzmocnić włosy i paznokcie. Kto jeszcze powinien jeść rzodkiewki? Osoby cierpiące na reumatyzm, artretyzm, a także kamienie nerkowe. 

Jak odświeżyć zwiędnięte rzodkiewki?

Popularnym sposobem na odświeżenie zwiędniętych rzodkiewek jest wrzucenie ich do pojemnika z wodą. Jeżeli nie masz zamiaru zjeść ich od razu, nie odkrawaj z nich liści, ponieważ pomagają one dłużej utrzymać w nich wilgoć. 

Pamiętaj, aby zanurzyć rzodkiewki liśćmi lub odciętą końcówką do dołu, dzięki czemu szybko ponownie nabiorą jędrności. Możesz również zastosować kąpiel w wodzie z sodą (pół łyżeczki na litr), taki trik również powinien pomóc odświeżyć powiędnięte rzodkiewki.   

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Autor: Anna Hutek

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kasztanek bez pieczenia

Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...

Odsłon: 2445

30 min
2
Sałatki Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to francuskie, klasyczne danie. Pierwotnie było potrawą popu...

Odsłon: 18332

30 min
20
Sałatki Surówka z kapusty, marchewki i pora

Surówka z kapusty, marchewki i pora to idealny wybór! Jest szybka w przygotow...

Odsłon: 23

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8