Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole ,danie z Podhala czyli placki z wczorajszych zimniaków. Przepis od góralki. Pyszne jako dodatek do dania lub z masłem czosnkowym. Z opowiadań góralki ,takie moskole robiono z kartofli z poprzedniego dnia ,nic się w kuchni nie marnowało , placki smażono na kuchni węglowej czyli na blasze. Każdy sobie smarował masłem czosnkowym i jadł z oscypkiem . I to było najlepsze jedzenie popijając mlekiem lub maślanką. Jestem w górach i góralka pokazuje mi jak zrobić kwaśnice i moskole. Zapraszam do obejrzenia filmu pod przepisem.
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 83
Smaczne danie :)
Odsłon: 374
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 809
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 322
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 83
Smaczne danie :)
Odsłon: 374
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 809
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 322
Składniki
Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko ,masło (temperatura pokojowa) oraz mąkę. Wszystko to dobrze wyrobić i formować placki
Moskole kładziemy na patelnię bez tłuszczu i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Serwujemy jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują gorące podawane z masłem czosnkowym. Zapraszam do obejrzenia filmu na ,którym prawdziwa góralka gotuje kwaśnice i robi w międzyczasie moskole. Smacznego!