Do góry

Przekąski Przepis na:

Moskole -placki z ziemniaków

Moskole  -placki z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 6851

Moskole ,danie z Podhala czyli placki z wczorajszych zimniaków. Przepis od góralki. Pyszne jako dodatek do dania lub z masłem czosnkowym. Z opowiadań góralki ,takie moskole robiono z kartofli z poprzedniego dnia ,nic się w kuchni nie marnowało , placki smażono na kuchni węglowej czyli na blasze. Każdy sobie smarował masłem czosnkowym i jadł z oscypkiem . I to było najlepsze jedzenie popijając mlekiem lub maślanką. Jestem w górach i góralka pokazuje mi jak zrobić kwaśnice i moskole. Zapraszam do obejrzenia filmu pod przepisem.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 1 kg
  • jajko 1
  • masło 1 łyżka
  • mąka garść
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Moskole -placki z ziemniaków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków.
    Dodać jajko ,masło (temperatura pokojowa) oraz mąkę.
    Wszystko to dobrze wyrobić i formować placki

  2. Moskole kładziemy na patelnię bez tłuszczu i smażymy na średnim ogniu z obu stron.
    Serwujemy jako dodatek do obiadu.
    Bardzo dobrze smakują gorące podawane z masłem czosnkowym.


    Zapraszam do obejrzenia filmu na ,którym prawdziwa góralka gotuje kwaśnice i robi w międzyczasie moskole.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń