Do góry

Przekąski Przepis na:

„Hamiłki” z ziemniaków

„Hamiłki” z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2599 Ocena: 20499

Dodano:

Odsłon: 39642

Super smaczne kotleciki.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Ser żółty 10 dag
  • Jajo kurze 2 szt
  • Śmietana 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • koperek lub kminek
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
„Hamiłki” z ziemniaków

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przetrzeć przez praskę, wystudzić, i połączyć z żółtkami, utartym serem i resztą składników. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, przyprawić do smaku (możemy dodać suszonych ziół) i formować kotleciki w kształcie oscypka. Smażyć z czterech stron na złoty kolor na wolnym ogniu, w małej ilości tłuszczu. Podawać z dobrą kwaśną śmietaną, możemy również użyć ziemniaki z poprzedniego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń