Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z ugotowanych ziemniaków

Przepis dnia 2021-09-11
Placki z ugotowanych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2442

Dodano:

Odsłon: 1921

Pyszne placki z ugotowanych ziemniaków to tania i prosta propozycja obiadowa. Najlepiej smakują z sosem i dodatkiem surówki. Są pyszna alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z ugotowanych ziemniaków

Przygotowanie

  1. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy .
    Cebulę drobno siekamy i rumienimy na 2 łyżkach oleju od czasu do czasu mieszając.
    Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy mąkę , jajka , doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zrumienioną cebulkę.
    Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane i formujemy płaskie placki .
    Placki smażymy na pozostałym oleju na rumiano z obu stron .
    Podajemy na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń