Dania jednogarnkowe

5 zapomnianych dań z ziemniaków

Ziemniaki zasługują na tytuł ulubionych warzyw Polaków. Zajadamy się plackami czy kotletami ziemniaczanymi, chętnie dodajemy kartofle do farszu w pierogach lub do ciasta na kluski śląskie. Na pewno znasz najpopularniejsze dania z ziemniaka, ale dzisiaj pokażemy ci pięć zapomnianych potraw. Warto odświeżyć te przepisy i wypróbować, bo są pyszne!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Co to jest prażucha?

- Jak zrobić kartoflankę?

- Jak przyrządzić kotlety ruskie?

- Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

- Jak upiec kiszkę ziemniaczaną?

- Jakie dania z ziemniaków zrobić?

 

Dań ziemniaczanych jest naprawdę wiele. Od zapiekanek, przez placki i kluski, aż po naleśniki i ciasta do pizzy. Kartofel to bardzo uniwersalny i tani produkt w kuchni, dlatego tak chętnie po niego sięgamy.

Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów na ziemniaczane potrawy, to świetnie trafiłeś. W dzisiejszym artykule przedstawimy ci wiele porzuconych (lub kultywowanych tylko w części Polski) receptur. Wszystkie z nich łączy jeden składnik (oczywiście ziemniak) i wspólna cecha - pyszny smak.

Przekonaj się, jak je zrobić i sprawdź, czy należysz do niewielkiego grona osób, które o tych daniach nigdy nie zapomniało! Jeśli jednak ich nie znasz, przetestuj sprawdzone przepisy użytkowników Smakera i podziel się w komentarzu wrażeniami na temat potraw.

 

Sprawdź także: Ziemniaczane naleśniki z patelni - przepis z książek kucharskich babć

Jak zrobić prażuchę?

Prażucha to potrawa staropolska, którą obecnie podaje się jeszcze na Lubelszczyźnie. Nazwa tego dania wzięła się od czynności wykonywanej podczas jego przygotowania, czyli prażenia mąki. Choć w tradycyjnym przepisie nie używa się ziemniaków, to z biegiem lat spopularyzowano także kartoflaną odmianę prażuchy.

Prażucha ziemniaczana, którą w różnych regionach nazywa się też fusierem, porką czy lemieszką ziemniaczaną, to potrawa z ugotowanych na miękko i ugniecionych ziemniaków z dodatkiem zaparzonej mąki. Podawana zawsze na ciepło w formie klusek, które rzeźbi się łyżką i koniecznie ze skwarkami (oraz ewentualnie z podsmażoną cebulką). To niezwykle sycące i aromatyczne danie, które zdecydowanie warto wypróbować.

Prażucha ziemniaczana przepis

Jak zrobić prażuchę ziemniaczaną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kartoflanka z przepisu babci

Może miałeś okazję spróbować tradycyjnej kartoflanki? Nie jest tak popularna, jak pomidorowa czy rosół, a przecież nie odstaje im zupełnie smakiem! Jak zrobić zupę ziemniaczaną? To wcale nie takie skomplikowane.

Do jej przyrządzenia potrzebujesz oczywiście ziemniaków, ale też innych warzyw (np. pietruszkę, marchewkę, cebulę czy selera). Żeby dodać kartoflance jeszcze więcej smaku, warto dorzucić trochę mięsa (np. kiełbasy lub boczku) lub w wersji wegetariańskiej - odrobinę masła.

Zupę ziemniaczaną możesz też aromatyzować sokiem z kiszonych ogórków lub kapusty, podawać w formie gęstego, zmiksowanego kremu albo w towarzystwie chipsów z pietruszki czy rzodkiewki. Pamiętaj, że danie świetnie rozgrzewa, syci i jest źródłem witaminy C.

Zupa ziemniaczana z zacierkami - poczciwa kartoflanka z sokiem z kiszonych ogórków

Jak zrobić zupę ziemniaczaną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: 11 pomysłów na kartoflankę - przepisy ze Smaker.pl

Przepis na kotlety ruskie

W polskiej kuchni chętnie sięgamy po farsz ruski - często w naleśnikach lub pierogach. Co jednak z kopytkami lub kotletami ruskimi? To ciekawa alternatywa do placków ziemniaczanych, do których nie dodaje się białego twarogu. Jeśli zatem masz ochotę wypróbować znane połączenie, to najlepiej korzystając z poniższego przepisu.

Wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, by cieszyć się pysznym, ziemniaczanym obiadem. Zaopatrz się w ponad kilogram ziemniaków, cebulę, twaróg półtłusty, jajka, bułkę tartą, przyprawy i olej do smażenia. To wszystko, co potrzeba do przygotowania tych rewelacyjnych kotletów. Najlepiej smakują z gorącymi buraczkami i świeżą surówką.

Kotlety ruskie przepis

Jak zrobić kotlety ruskie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić babkę ziemniaczaną?

Trzeba przyznać, że babka ziemniaczana zyskuje ponowną popularność. Również użytkownicy Smakera chętniej udostępniają swoje przepisy na to wyśmienite danie - z czego bardzo się cieszymy!

Choć babka ziemniaczana kryje się pod różnymi nazwami, np. kartoflarz, blaszak, bugaj czy nagus, to wśród jej składników bazowych zawsze znajdziemy ziemniaki, boczek, cebulę, jaja, mąkę i przyprawy. Wywodzi się z kuchni białoruskiej, ale w Polsce została równie ciepło przyjęta i jest szczególnie znana na Suwalszczyźnie i Podlasiu (gdzie nawet od kilkunastu lat odbywają się coroczne Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej). Danie często serwuje się w towarzystwie sosów, np. pieczarkowym czy serowym.

Babka ziemniaczana z boczkiem przepis

Jak zrobić babkę ziemniaczaną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Choć przepis na kiszkę ziemniaczaną również przybył do nas z Białorusi, to w Polsce dobrze znany jest dzięki kuchni podlaskiej i kurpiowskiej. Farsz przyrządza się z surowych, obranych i utartych ziemniaków, skwarek z boczku i podsmażonej szatkowanej cebuli.

Taką masą nadziewa się jelita wieprzowe i odpowiednio związuje, formując niewielkie kiełbaski. Następnie piecze się je w piekarniku do zbrązowienia. Skórka kiszki powinna być lekko chrupiąca, a środek jędrny i soczysty. Latem możesz zdecydować się na ziemniaczaną kiszkę z grilla.

Kiszka ziemniaczano-pieczarkowa

Kiszka ziemniaczana przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Więcej dań z ziemniaków

Choć w niektórych regionach wciąż są popularne i gotowane na różne uroczystości, to większości Polaków, w szczególności młodszym, nic już nie mówią. Mowa o zapomnianych daniach z ziemniaków, takich jak mozgoł czy golce. Jakie przepisy na kartoflane potrawy możesz jeszcze odświeżyć? Polecamy wypróbować te pyszności:

  • kugel - danie wywodzące się z kuchni żydowskiej, ale wykorzystywane również w polskiej i litewskiej. To zapiekanka ziemniaczana z cebulką, którą piecze się w piekarniku. W Polsce robi się ją głównie na Podlasiu i na Kurpiach (gdzie nazywa się ją rejbiakiem) oraz podaje ze skwarkami lub żeberkami wieprzowymi.
  • mozgoł - potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej - bardzo sycąca i kaloryczna. Przeznaczona była głównie dla górników. To połączenie ziemniaków i kapusty. Najpierw gotuje się kartofle, a osobno posiekaną kapustę. Dopiero potem łączy się warzywa w naczyniu i ugniata ze smalcem.
  • zmiocarz - znany szczególnie w regionie świętokrzyskim. To pasztet z ziemniaków, cebuli, mąki ziemniaczanej i pszennej, jajek i przypraw.
  • grucholec - staropolska potrawa, którą obecnie kultywuje się jeszcze na Kaszubach. Babka ziemniaczana podawana np. z sosem serowo-pieczarkowym.
  • golce - kaszubskie kluski ziemniaczane podawane ze skwarkami z boczku.

 

Rejbak kurpiowski

Rejbak kurpiowski

Rejbak kurpiowski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Kugel z żeberkami

Kugel z żeberkami

Kugel z żeberkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Z ziemniaków można przygotować niemal wszystko - od śniadań, przez przekąski, aż po pyszne obiady i kolacje. Wykorzystaj zapomniane przepisy i odkryj na nowo świetnie pomysły na kartoflane dane.

 

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz »

Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
24
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 26

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14474

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9