Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana, tarciuch czy kartoflarz.....
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5308
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5308
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Można dodać łyżkę oleju jeżeli boczek nie jest tłusty.
Ze startych ziemniaków odlać nadmiar płynu, następnie wsypać mąkę, dodać jajka, przyprawy i boczek z cebulą. Całość dobrze wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wyłożyć do niej masę ziemniaczaną. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babkę podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Gdy babka wystygnie można podsmażyć ją na patelni, smakuje wtedy równie pysznie.