Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana, tarciuch czy kartoflarz.....
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7486
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2430
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7486
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2430
Składniki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Można dodać łyżkę oleju jeżeli boczek nie jest tłusty.
Ze startych ziemniaków odlać nadmiar płynu, następnie wsypać mąkę, dodać jajka, przyprawy i boczek z cebulą. Całość dobrze wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wyłożyć do niej masę ziemniaczaną. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babkę podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Gdy babka wystygnie można podsmażyć ją na patelni, smakuje wtedy równie pysznie.