Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1174
Dodano: 08.11.2020
Odsłon: 13758
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Można dodać łyżkę oleju jeżeli boczek nie jest tłusty.
Ze startych ziemniaków odlać nadmiar płynu, następnie wsypać mąkę, dodać jajka, przyprawy i boczek z cebulą. Całość dobrze wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wyłożyć do niej masę ziemniaczaną. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babkę podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Gdy babka wystygnie można podsmażyć ją na patelni, smakuje wtedy równie pysznie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 09 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
super przepis ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz