Do góry

Dania główne Przepis na:

babka ziemniaczana

babka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 1174

Dodano:

Odsłon: 13758

Babka ziemniaczana, tarciuch czy kartoflarz.....

Składniki

  • ziemniaki - 1,5 kg
  • wędzony boczek - 150 g
  • cebula - 1 szt
  • jajka - 2 szt
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • dodatkowo masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
babka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Można dodać łyżkę oleju jeżeli boczek nie jest tłusty.

  3. Ze startych ziemniaków odlać nadmiar płynu, następnie wsypać mąkę, dodać jajka, przyprawy i boczek z cebulą. Całość dobrze wymieszać.

  4. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wyłożyć do niej masę ziemniaczaną. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  5. Babkę podawać z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Gdy babka wystygnie można podsmażyć ją na patelni, smakuje wtedy równie pysznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń