Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znany również jako "kugiel". W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" :). Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Więcej na blogu: http://projectswithtaste.blogspot.com/
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8668
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7261
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4965
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327926
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8668
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7261
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4965
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327926
Składniki
Boczek pokroić w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy. Potem dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Smażymy całość do momentu, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Ziemniaki umyć, oborać i trzeć na tarce o drobnych oczkach albo zmiksować w blenderze. Odcisnąć dokładnie na durszlaku lub sitku. Do startych ziemniaków wbić jajka, dodać usmażone mięso wraz z cebulką, dodać mąkę, doprawić solą i dużą ilością pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wlać gorące mleko, jeszcze raz wymieszać. Masę wylać na wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu. Pod koniec pieczenia, kiedy będzie już brązowy z wierzchu, można sprawdzić środek za pomocą drewnianego patyczka. Dobrze smakuje również podsmażony po ostygnięciu, smacznego!