Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowując buraczki na ciepło, usmażyłam do nich kotlety ruskie. Czyli coś w rodzaju ruskich pierogów, ale bez ciasta. Pyszne wyszły. A jakie łatwe do przygotowania! To po prostu podsmażone w panierce nadzienie ruskich pierogów, bez ciasta.
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 166
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3859
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 166
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3859
Składniki
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć (lub przeciśnij przez praskę), pozostaw do ostudzenia.
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju, następnie delikatnie zrumień. Dodaj do rozgniecionych ziemniaków.
Dodaj zmielony twaróg. Możesz też ser rozgnieść praską i włożyć do miski z ziemniakami, ale to tylko z pozoru wydaje się proste. Wiem, bo próbowałam. Lepiej użyć maszynki do mielenia albo od razu zmielonego twarogu. W ostateczności postaraj się jak najdrobniej rozgnieść twaróg widelcem (wynik tego rozgniatania widzisz na moich zdjęciach, bo mi się nawet mielić nie chciało). Teraz wbij 1 jajko, dopraw masę solą, pieprzem i pieprzem ziołowym (ok. 1/2 łyżeczki), dodaj też 1 łyżkę bułki tartej. Dokładnie wymieszaj dłonią na jednolitą masę.
Z gotowej masy uformuj kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku (tym dodatkowym), a następnie w bułce tartej. Smaż z obu stron na złoty kolor i podawaj.
Usmażone kotlety ruskie wspaniale komponują się z buraczkami na ciepło (zasmażanymi, wariant dowolny) oraz surówką z młodej kapusty. Warto też podać do nich jakąś pyszną kiszonkę, bo kiszone warzywa lub owoce powinno się spożywać każdego dnia.