Do góry

Dania główne Przepis na:

Kugel z żeberkami

Kugel z żeberkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 992

Już na wstępie warto zaznaczyć, że danie jest dosyć wymagające i czasochłonne. Dlatego warto zrobić dużą porcję bo odsmażany kugel na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej niż pierwszego dnia.

Składniki

  • 3-4 kg ziemniaków
  • 2 niewielkie cebule
  • 1,5 mięsistych żeberek
  • 2 jajka
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • Sól, pieprz, olej rzepakowy (można zastąpić smalcem)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy rozkłócone jajka, mleko i mąkę. Sól i pieprz do smaku. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

  2. Żeberka posolić, popieprzyć i obsmażyć na złoto. Po obsmażeniu żeberka dodajemy do kugla i jeszcze raz wszystko mieszamy.

  3. Tak przygotowane danie pieczemy w brytfannie około 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

  4. WAŻNE kugel dokładnie mieszamy w trakcie pieczenia co pół godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń