Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować domową zupę ziemniaczaną z zacierkami - sprawdzony przepis krok po kroku. Czas na solidną porcję rozgrzewającej kartoflanki. Zobacz jak szybko możesz ją przygotować w domu :) Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana z kluseczkami, kurczakiem, podsmażoną cebulką i boczkiem. Tak, to prawda, w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na poczciwą kartoflankę - Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, tradycyjną, z kiełbasą, z boczkiem, a nawet bez mięsa i wszystkie są cudowne! A oto moja wersja zupy ziemniaczanej, korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go ! Ślicznie pozdrawiam :)
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 104
Składniki
Zacierki: Z podanych składników wyrabiamy twarde ciasto, podsypując dodatkową ilością mąki około 3-4 łyżkami. Może zajść potrzeba dosypania większej ilości mąki, w zależności od jej wilgotności. Przygotowane ciasto drobniutko siekamy nożem lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja posiekałam na stolnicy (wydaje mi się, że tak jest łatwiej), oprószyłam jeszcze mąką, rozłożyłam równomiernie na stolnicy i zostawiłam na chwilę, aby podeschły.
Gotowe zacierki
W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy mięso z kurczaka, listek, ziele i pieprz ziarnisty - gotujemy powoli około 15 minut. W razie konieczności zdejmujemy z powierzchni 'szumowiny'.
Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew, podsmażony boczek i cebulkę, posiekaną zieleninę i przyprawy - gotujemy powoli przez kolejne 15 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę, w razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków - gotujemy aż zacierki będą gotowe (jakieś 5 minut).
Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, obieramy z kości i skóry, kroimy na kawałeczki i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę podajemy gorącą z kromką świeżego, chrupiącego chleba, posypujemy świeżą, posiekaną zieleniną :) Smacznego :)