Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwiejsza niż myślałam!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 39
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 26
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 120
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 126
Składniki
Pieczarki obrałam i pokroiłam, usmażyłam je na smalcu z pokrojonymi w kostkę cebulami. Ziemniaki starłam w maszynce do mięsa- z przystawką do tarcia ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodałam , pieczarki, jaja, mąkę, sól i pieprz, majeranek i czosnek. Dokładnie wymieszałam.
Jelita wcześniej namoczyłam w wodzie, potem je przepłukałam. Na lejek naciągnęłam jelito, zawiązałem je sznurkiem i nadziewałam kiszki. Oczywiście gdyby masa była bez pieczarek wchodziłaby bezproblemowo- tak musiałam pomagać sobie pałeczką. Farszu należy dawać bardzo mało- na zdjęciu dałam odrobinę za dużo i kilka mi pękło w czasie gotowania- wyszły kluski ziemniaczane.
Chciałam zrobić serdelki, ale można zrobić sobie dowolna długość "kiełbasek".
Kiszkę gotowałam pół godziny- tak jak zwykłe ziemniaki. Jak pisałam kilka mi pękło ale zjadłam je jako kluski na kolacje. Ugotowane kiszki można na bieżąco odsmażać sobie na patelni.
Ja upiekłam wszystkie na raz na wysmarowanej blasze na spotkanie rodzinne. W moim regionie nie jada się kiszek i z wyglądu przypominała rodzinie białą kiełbasę albo pasztetową. Smacznego :)