Dania jednogarnkowe

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Niektóre sposoby zaskakują!

Ziemniaki to najpopularniejszy składnik w polskiej kuchni. Frytki, purée czy placki to tylko kilka z wielu przykładów ziemniaczanych przekąsek. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że do spożycia nadaje się również ich skórka. Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Poznaj najciekawsze propozycje!

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie dania bez ziemniaków. Sprawdzają się one zarówno jako składnik potraw, jak i dodatek do mięs, zup, sosów czy ryb. Okazuje się, że większość osób obiera je, wyrzucając obierki do kosza na śmieci – a szkoda, bo można wyczarować z nich oryginalne przekąski! Skórka ziemniaków nie tylko doskonale smakuje, ale również wykazuje prozdrowotne właściwości. Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Poznaj najciekawsze propozycje!  

Sprawdź także: 5 zapomnianych dań z ziemniaków

Obierki z ziemniaków – jakie mają właściwości?  

Zastanawiasz się, czym dokładnie charakteryzują się obierki z ziemniaków? Jakie mają właściwości i dlaczego warto po nie sięgać? Lista ich zalet jest naprawdę długa! W końcu nie od dziś wiadomo, że w wielu warzywach najcenniejszą częścią jest ich skórka, bo to właśnie w niej kryje się najwięcej witamin i minerałów.  

Obierki z ziemniaków to źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, a także jodu, wapnia i żelaza. Nie mniej wartościowym składnikiem są polifenole, które wspomagają pracę serca, uszczelniają naczynia krwionośne oraz zmniejszają ryzyko występowania chorób przewlekłych i niektórych nowotworów.  

Nie bez powodu mówi się, że skórka ziemniaka to sprzymierzeniec odchudzania – zawiera ona sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i daje dłuższe uczucie sytości. Co więcej, reguluje poziom cukru we krwi i w konsekwencji chroni przed nagłymi napadami głodu.  

Skórka ziemniaków to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy oraz substancji przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które przyspieszają gojenie się ran. Warto wspomnieć również o jej właściwościach wybielających – przykładając obierki do skóry, szybciej pozbędziesz się niechcianego przebarwienia.  

Zobacz: Sałatka ziemniaczana z groszkiem

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków – przepisy 

Chipsy z obierek  

Chipsy z obierek to idealna opcja na szybką przekąskę, która z powodzeniem zastąpi popcorn, krakersy lub słone paluszki. Ich ogromnym atutem jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również niezwykła łatwość w przygotowaniu. Jak wykonać je krok po kroku?  

Do przyrządzenia tego ziemniaczanego przysmaku potrzebujesz obierków, soli, oleju oraz pieprzu. Możesz sięgnąć również po inne przyprawy, w tym granulowany czosnek i słodką paprykę – wybierz te, które najbardziej lubisz! 

Realizację przepisu rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 220 stopni. Skrop obierki olejem i posyp solą, pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Następnie umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru (ok. 10-15 minut). Podawaj je w towarzystwie ketchupu lub dowolnego sosu. To takie proste!

Obierki panierowane 

Jak jeszcze bardziej podkreślić smak obierków? Obtocz je w chrupiącej panierce! Niezbędne składniki do przygotowania przekąski w tym wydaniu to bułka tarta, jajka, sól, pieprz oraz olej do smażenia. Przydadzą ci się również produkty do przyrządzenia dipu, tj. jogurt naturalny oraz czosnek.  

Wbij jajka do miski, dodaj sól i pieprz, a następnie roztrzep je widelcem. Wysyp bułkę tartą na talerz i obtocz w niej namoczone w jajkach obierki. Usmaż je na rozgrzanym oleju, pilnując, żeby się nie przypaliły. Przed podaniem posyp je natką pietruszki.  

Sprawdź także: Ziemniaki w rękawie. Będą chrupać aż miło

 Obierki zapiekane 

Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Upiecz je w piekarniku! Najpierw zaopatrz się we wszystkie potrzebne produkty, w tym kilka ziemniaków, suszony tymianek, czosnek, wędzoną paprykę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Zapiekaną skórkę warto podawać z aromatycznym dipem, np. czosnkowym lub pomidorowym.  

Obierz ziemniaki dość grubo, a następnie umieść obierki w misce i natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Obróbka termiczna powinna trwać ok. 20 minut.  

Obierki w tempurze 

Obierki w tempurze to świetny wybór dla fanów azjatyckiej kuchni. I nie tylko! Tempurę możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie, co będzie znacznie wygodniejszą opcją. Uzupełnieniem będzie sos sojowy, który perfekcyjnie podkreśli smak potrawy.  

Przyrządzenie obierek w tempurze jest banalnie proste. Wystarczy wyrobić ciasto, zanurzyć w nim skórki, a następnie wrzucić je na rozgrzany olej – najlepiej wlać go do wysokiego garnka lub woka. Smaż je do momentu, aż staną się chrupiące i nabiorą złocistego koloru.  

Bulion z obierek 

Biorąc pod uwagę to, jak smaczne są obierki z ziemniaków, jakie mają właściwości i co się w nich kryje, zdecydowanie warto dodać je do warzywnego bulionu. W przepisie można wykorzystać również obierki innych warzyw, w tym marchewki i cebuli.  

Poza głównymi składnikami do wyczarowania bulionu przydadzą ci się: liście pora, końcówki cukinii, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego końcówki brokułu, kalafiora, a także koper włoski, seler czy goździki.  

Wrzuć wszystkie produkty do garnka, zalej je wodą i gotuj przez półtorej godziny. Po obróbce termicznej możesz podzielić bulion na kilka porcji i zamrozić – sięgnij po niego przy gotowaniu aromatycznych zup lub sosów. 

 Zamiennik bułki tartej  

Obierki z ziemniaków to doskonała alternatywa dla bułki tartej, zwłaszcza na diecie bezglutenowej. Idealnie nadają się do panierowania mięs i innych przysmaków, które wymagają użycia klasycznej wersji produktu. Jedyne, co musisz zrobić, to zmiksować skórki ziemniaków za pomocą blendera – staraj się nie robić tego zbyt długo, aby nie powstała z nich lepka, nieapetyczna papka.  

Chrupiący dodatek do potraw  

Obierki zamiast gotowanych ziemniaków lub frytek? Dlaczego nie! Pieczone lub smażone, dobrze komponują się z rybami, mięsem oraz owocami morza. Możesz zrobić je tak samo jak chipsy – skrop je olejem i posyp ulubionymi przyprawami. Z pewnością zachwycą wszystkich swoim smakiem i chrupkością! 

Nadzienie do tarty 

Nadal zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Użyj ich jako nadzienia do tarty! Pokrój je drobno, wymieszaj ze śmietaną, jajkami i dowolnymi przyprawami, a następnie przełóż powstałą masę na kruche ciasto i upiecz. Możesz również podzielić je na większe kawałki i ułożyć na tarcie z innymi warzywami. Smacznego!  

Obierki z ziemniaków można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Podobnie jest z innymi warzywami i owocami. Poniżej znajdziesz kilka przetestowanych przez naszych użytkowników pomysłów na wykorzystanie skórek. Zainspiruj się i wypróbuj już dziś!

1. Frytki z obierek ziemniaczanych

 Frytki z obierek ziemniaczanych Zobacz przepis

Jak zrobić frytki z obierek z ziemniaków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bulion z obierek i resztek warzyw

 Bulion z obierek i resztek warzyw Zobacz przepis

Bulion z obierek i resztek warzyw / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kostka rosołowa z obierek z warzyw

 Kostka rosołowa z obierek z warzyw Zobacz przepis

Domowa kostka rosołowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Herbatka ze skórek jabłkowych

 Herbatka ze skórek jabłkowych Zobacz przepis

Herbatka ze skórek jabłkowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach

 Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach Zobacz przepis

Ocet jabłkowy z obierek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Galaretki w skórkach pomarańczy

 Galaretki w skórkach pomarańczy Zobacz przepis

Jak zrobić galaretki w skórkach pomarańczy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Marynowane skórki arbuza

 Marynowane skórki arbuza Zobacz przepis

Marynowane skórki arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
25
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 36

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 14481

30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9