Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości mają obierki z ziemniaków?
- Co zrobić z obierek z ziemniaków?
- Jak wykorzystać obierki warzywne?
Trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie dania bez ziemniaków. Sprawdzają się one zarówno jako składnik potraw, jak i dodatek do mięs, zup, sosów czy ryb. Okazuje się, że większość osób obiera je, wyrzucając obierki do kosza na śmieci – a szkoda, bo można wyczarować z nich oryginalne przekąski! Skórka ziemniaków nie tylko doskonale smakuje, ale również wykazuje prozdrowotne właściwości. Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Poznaj najciekawsze propozycje!
Sprawdź także: 5 zapomnianych dań z ziemniaków
Obierki z ziemniaków – jakie mają właściwości?
Zastanawiasz się, czym dokładnie charakteryzują się obierki z ziemniaków? Jakie mają właściwości i dlaczego warto po nie sięgać? Lista ich zalet jest naprawdę długa! W końcu nie od dziś wiadomo, że w wielu warzywach najcenniejszą częścią jest ich skórka, bo to właśnie w niej kryje się najwięcej witamin i minerałów.
Obierki z ziemniaków to źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, a także jodu, wapnia i żelaza. Nie mniej wartościowym składnikiem są polifenole, które wspomagają pracę serca, uszczelniają naczynia krwionośne oraz zmniejszają ryzyko występowania chorób przewlekłych i niektórych nowotworów.
Nie bez powodu mówi się, że skórka ziemniaka to sprzymierzeniec odchudzania – zawiera ona sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i daje dłuższe uczucie sytości. Co więcej, reguluje poziom cukru we krwi i w konsekwencji chroni przed nagłymi napadami głodu.
Skórka ziemniaków to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy oraz substancji przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które przyspieszają gojenie się ran. Warto wspomnieć również o jej właściwościach wybielających – przykładając obierki do skóry, szybciej pozbędziesz się niechcianego przebarwienia.
Zobacz: Sałatka ziemniaczana z groszkiem
Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków – przepisy
Chipsy z obierek
Chipsy z obierek to idealna opcja na szybką przekąskę, która z powodzeniem zastąpi popcorn, krakersy lub słone paluszki. Ich ogromnym atutem jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również niezwykła łatwość w przygotowaniu. Jak wykonać je krok po kroku?
Do przyrządzenia tego ziemniaczanego przysmaku potrzebujesz obierków, soli, oleju oraz pieprzu. Możesz sięgnąć również po inne przyprawy, w tym granulowany czosnek i słodką paprykę – wybierz te, które najbardziej lubisz!
Realizację przepisu rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 220 stopni. Skrop obierki olejem i posyp solą, pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Następnie umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru (ok. 10-15 minut). Podawaj je w towarzystwie ketchupu lub dowolnego sosu. To takie proste!
Obierki panierowane
Jak jeszcze bardziej podkreślić smak obierków? Obtocz je w chrupiącej panierce! Niezbędne składniki do przygotowania przekąski w tym wydaniu to bułka tarta, jajka, sól, pieprz oraz olej do smażenia. Przydadzą ci się również produkty do przyrządzenia dipu, tj. jogurt naturalny oraz czosnek.
Wbij jajka do miski, dodaj sól i pieprz, a następnie roztrzep je widelcem. Wysyp bułkę tartą na talerz i obtocz w niej namoczone w jajkach obierki. Usmaż je na rozgrzanym oleju, pilnując, żeby się nie przypaliły. Przed podaniem posyp je natką pietruszki.
Sprawdź także: Ziemniaki w rękawie. Będą chrupać aż miło
Obierki zapiekane
Jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Upiecz je w piekarniku! Najpierw zaopatrz się we wszystkie potrzebne produkty, w tym kilka ziemniaków, suszony tymianek, czosnek, wędzoną paprykę, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Zapiekaną skórkę warto podawać z aromatycznym dipem, np. czosnkowym lub pomidorowym.
Obierz ziemniaki dość grubo, a następnie umieść obierki w misce i natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Obróbka termiczna powinna trwać ok. 20 minut.
Obierki w tempurze
Obierki w tempurze to świetny wybór dla fanów azjatyckiej kuchni. I nie tylko! Tempurę możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie, co będzie znacznie wygodniejszą opcją. Uzupełnieniem będzie sos sojowy, który perfekcyjnie podkreśli smak potrawy.
Przyrządzenie obierek w tempurze jest banalnie proste. Wystarczy wyrobić ciasto, zanurzyć w nim skórki, a następnie wrzucić je na rozgrzany olej – najlepiej wlać go do wysokiego garnka lub woka. Smaż je do momentu, aż staną się chrupiące i nabiorą złocistego koloru.
Bulion z obierek
Biorąc pod uwagę to, jak smaczne są obierki z ziemniaków, jakie mają właściwości i co się w nich kryje, zdecydowanie warto dodać je do warzywnego bulionu. W przepisie można wykorzystać również obierki innych warzyw, w tym marchewki i cebuli.
Poza głównymi składnikami do wyczarowania bulionu przydadzą ci się: liście pora, końcówki cukinii, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego końcówki brokułu, kalafiora, a także koper włoski, seler czy goździki.
Wrzuć wszystkie produkty do garnka, zalej je wodą i gotuj przez półtorej godziny. Po obróbce termicznej możesz podzielić bulion na kilka porcji i zamrozić – sięgnij po niego przy gotowaniu aromatycznych zup lub sosów.
Zamiennik bułki tartej
Obierki z ziemniaków to doskonała alternatywa dla bułki tartej, zwłaszcza na diecie bezglutenowej. Idealnie nadają się do panierowania mięs i innych przysmaków, które wymagają użycia klasycznej wersji produktu. Jedyne, co musisz zrobić, to zmiksować skórki ziemniaków za pomocą blendera – staraj się nie robić tego zbyt długo, aby nie powstała z nich lepka, nieapetyczna papka.
Chrupiący dodatek do potraw
Obierki zamiast gotowanych ziemniaków lub frytek? Dlaczego nie! Pieczone lub smażone, dobrze komponują się z rybami, mięsem oraz owocami morza. Możesz zrobić je tak samo jak chipsy – skrop je olejem i posyp ulubionymi przyprawami. Z pewnością zachwycą wszystkich swoim smakiem i chrupkością!
Nadzienie do tarty
Nadal zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni obierki z ziemniaków? Użyj ich jako nadzienia do tarty! Pokrój je drobno, wymieszaj ze śmietaną, jajkami i dowolnymi przyprawami, a następnie przełóż powstałą masę na kruche ciasto i upiecz. Możesz również podzielić je na większe kawałki i ułożyć na tarcie z innymi warzywami. Smacznego!
Obierki z ziemniaków można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Podobnie jest z innymi warzywami i owocami. Poniżej znajdziesz kilka przetestowanych przez naszych użytkowników pomysłów na wykorzystanie skórek. Zainspiruj się i wypróbuj już dziś!
1. Frytki z obierek ziemniaczanych
Zobacz przepisJak zrobić frytki z obierek z ziemniaków? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Bulion z obierek i resztek warzyw
Zobacz przepisBulion z obierek i resztek warzyw / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kostka rosołowa z obierek z warzyw
Zobacz przepisDomowa kostka rosołowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Herbatka ze skórek jabłkowych
Zobacz przepisHerbatka ze skórek jabłkowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach
Zobacz przepisOcet jabłkowy z obierek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Galaretki w skórkach pomarańczy
Zobacz przepisJak zrobić galaretki w skórkach pomarańczy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Marynowane skórki arbuza
Zobacz przepisMarynowane skórki arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »
Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »