Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak długo piec ziemniaki w rękawie?
- W jakiej temperaturze piec ziemniaki w rękawie?
- Jak zrobić ziemniaki w rękawie?
- Jak przyrządzić ziemniaki w rękawie z czosnkiem?
- Jak zrobić ziemniaki z rękawa z warzywami?
Ziemniaki w rękawie z czosnkiem, pietruszką, tymiankiem czy z warzywami - cokolwiek wybierzecie, z pewnością to danie wam się uda. Gotowanie w rękawie jest naprawdę proste nawet dla osób, które nie lubią pichcić. Jak zrobić chrupiące ziemniaczki do ulubionego dania? Poznaj kilka przepisów.
Sprawdź także: Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Pomysł na obiad na drugi dzień
Ziemniaki w rękawie - ile piec?
Zaraz dowiecie się, jak zrobić idealne ziemniaki w rękawie. Ile piec je, by mieć pewność, że będą gotowe? Po godzinie ziemniaki będą już gotowe, jednak wiele zależy od tego, na jakie kawałki zostały pokrojone. Im drobniejsze, tym mniej czasu potrzebują. Niewielka kostka może piec się nawet przez pół godziny. Warto o tym pamiętać. Godzina jest jednak optymalnym czasem dla ziemniaków. Jeśli otworzycie rękaw dopiero po godzinie i będziecie piec je przez kolejne 15 minut, również nic się im nie stanie.
Ziemniaki w rękawie - jaka temperatura
Wiecie, ile piec ziemniaki w rękawie. Jaka temperatura będzie optymalna? Zaleca się, by ziemniaki piec w temperaturze od 180 stopni do 200 stopni maksymalnie. W wyższej szybko mogą się przypalić. Z kolei niższa będzie niewystarczająca, by ziemniaki zmiękły.
Zobacz: Przepis na babkę ziemniaczaną
Chrupiące ziemniaki w rękawie
Rękaw do pieczenia to wygodne akcesorium, które już kilka lat temu pojawiło się w sklepach. Najpierw dołączane do zestawów przypraw, później dostępne tak samo, jak folia spożywcza. Rękaw to wygoda i szybkość gotowania, dlatego, jeśli na tym zależy wam w kuchni najbardziej, korzystajcie z niego tak często, jak się da.
Chrupiące ziemniaki w rękawie nietrudno jest zrobić - wystarczy rękaw do pieczenia, ziemniaki i dodatki. Dlaczego to danie jest tak dobre? Dzięki temu, iż rękaw tworzy zamkniętą przestrzeń, ziemniaki nie są wysuszone. Pozostają wilgotne, rozpadające się, a jeśli odpowiednio wcześnie rozetniemy woreczek, będą także przypieczone. To samo dotyczy pieczenia w rękawie mięs. Idealne udka, pierś czy schab z rękawa są wilgotne i rozpadające się w ustach, bez konieczności podlewania mięsa. No dobrze, ale jak przygotować chrupiące ziemniaki w rękawie?
Zacznijcie od wybrania odpowiednich ziemniaków. Najlepszym gatunkiem do pieczenia są te typu A, takie jak Denar, Vineta czy Velux. To ziemniaki, które nie zawierają w sobie dużo skrobi, dlatego podczas obróbki termicznej nie rozpadają się i nadal zostają wilgotne, nawet pod chrupiącą skórką. Jeśli chcecie zrobić pieczone ziemniaczki, skorzystajcie z tak zwanych ziemniaków sałatkowych. Przed włożeniem ich do rękawa, koniecznie je obierzcie. W rękawie można piec warzywa w skórce, jednak istnieją dużo lepsze sposoby, na przykład pieczenie ich w taki sposób, by smakowały jak z ogniska.
Po obraniu ziemniaków przekrójcie je na kilka części, a następnie przyprawcie je tak, jak lubicie - dodajcie ulubione zioła, jednak nie musicie dodawać soli. Warzywa będą miały wyrazisty smak bez tego. Włóżcie je do rękawa i zamknijcie go z obu stron. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni, połóżcie zamknięty rękaw w naczyniu żaroodpornym, by łatwo można było je wyciągnąć i pieczcie przez godzinę. Po około 45 minutach otwórzcie piekarnik i rozetnijcie rękaw na środku tak, by odsłonić ziemniaki. Dzięki temu będą pięknie przypieczone. Podczas rozcinania uważajcie jednak na parę, która gromadzi się w rękawie - to łatwy sposób, by się poparzyć. Po tym czasie ziemniaki będą już gotowe.
Sprawdź też: Jak zrobić ziemniaki Hasselback?
Ziemniaki w rękawie z czosnkiem
Ziemniaki w rękawie z czosnkiem to jeden z bardziej popularnych sposobów na przygotowanie tych pysznych warzyw. Są doskonałe do mięs, zwłaszcza bardzo aromatycznych. Ziemniaki z czosnkiem można zrobić na kilka sposobów.
Obrane i pokrojone ziemniaki zmieszajcie z rozdrobnionym czosnkiem - ok. czterech, pięciu ząbków. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do ziemniaków w misce i mieszać energicznie, by czosnek był wyczuwalny na każdym ziemniaku.
Jeśli zależy wam na jeszcze pyszniejszej wersji, przygotujcie masło czosnkowe. Ćwierć kostki masła zmieszajcie z odrobiną soli i rozdrobnionym czosnkiem. Następnie ziemniaki - obrane i pokrojone - zmieszajcie z masłem. To sprawi, że warzywa będą soczyste, mięciutkie, lekko maślane i oczywiście mocno czosnkowe. Masło możecie zastąpić oliwą.
Pamiętajcie, by po rozdrobnieniu czosnku dać mu dokładnie 10 minut, zanim włożycie go do piekarnika. Przed obróbką termiczną czosnek potrzebuje czasu - dzięki temu utrzymuje on swoje właściwości antybiotyczne. Jeśli nie odczekacie tych kilku minut, czosnek będzie tylko smaczny. Po właściwościach zdrowotnych nie zostanie jednak zbyt wiele. Tak przygotowane ziemniaki włóżcie do rękawa i pieczcie dokładnie tak, jak w poprzednim przepisie.
Ziemniaki w rękawie z warzywami
Same ziemniaki to za mało? W takim razie przygotujcie ziemniaki w rękawie z warzywami. To łatwa do przyrządzenia mieszanka warzyw, którą można dodać do mięsa lub ryby, bądź zajadać bez niczego. To doskonały pomysł na lekką kolację - w sam raz dla osób na diecie.
Możecie dodać tam ulubione warzywa, takie jak marchewka, seler, pietruszka, burak, papryka czy cukinia. Świetnie połączą się smakiem z ziemniakami, które sprawią, że danie będzie sycące. Papryki czy cukinii nie musicie obierać - będzie smakować doskonale, a skórka zrobi się miękka. Dobrym pomysłem jest także dodanie do mieszanki warzyw cebuli i czosnku. Dzięki nim cała zapiekanka staje się wyrazistsza w smaku.
Być może obawiacie się, że warzywa o zalecanym różnym czasie pieczenia w rękawie zmienią się w miękką masę, gdy inne dopiero się upieką. Nie ma czego się bać - w rękawie trudno jest przeciągnąć warzywa, by były one tak miękkie, że aż niezjadliwe. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że zapiekanka będzie wyglądać i smakować dobrze, przed dodaniem cukinii do mieszanki, posypcie ją solą i ułóżcie na ręczniku papierowym. W ten sposób pozbędziecie się nadmiaru wody, która wytrąca się w trakcie pieczenia. Dzięki temu warzywa nie będą pływać w nadmiernej ilości płynu, co sprawi, że ich konsystencja będzie idealna.
Po wybraniu, umyciu, obraniu i pokrojeniu swoich ulubionych warzyw wystarczy, że przyprawicie je ziołami i polejecie niewielką ilością oliwy. Następnie warzywa należy przełożyć do rękawa. Jeśli w środku znajdują się ziemniaki, musicie piec całość przez godzinę, by upewnić się, że nie będą surowe w środku. Również 15 minut przed końcem pieczenia warto rozciąć woreczek i pozwolić warzywom lekko się przypiec.
Idealne ziemniaczki z rękawa to dodatek do wielu dań - mięsnych, warzywnych czy rybnych. Koniecznie spróbujcie zrobić je u siebie w domu. Zwłaszcza że przepis jest tak prosty.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Zobacz także:
Kwasy omega-3: Dlaczego są tak ważne, jak działają i skąd je brać? »
Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania? »
Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »