Dania jednogarnkowe

Jak przyrządzić młode ziemniaki?

To jeden z tych produktów, na które czekamy cały rok. Młode ziemniaki powróciły do sklepów i już teraz możemy delektować się ich wyjątkowym smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Ziemniaki są cennym źródłem węglowodanów, będących paliwem, niezbędnym do prawidłowej pracy naszego organizmu. Włączając ziemniaki do naszego jadłospisu, zagwarantujemy sobie źródło witaminy C, A, E oraz niezwykle cennych witamin z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz pirydoksyny. Ponadto, w ziemniakach znajdziemy również białko, fosfor, cynk, żelazo, magnez, wapń, potas, cynk, miedź i mangan.

Wiele osób twierdzi, że ziemniaki są warzywem tuczącym, z którego należy bezwzględnie zrezygnować w czasie odchudzania. Tymczasem prawda jest całkiem inna: możemy je spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem cennej witaminy C, to dodatki z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę.

Ponadto, naukowcom udało się udowodnić, iż ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływać na kondycję układu nerwowego i krwionośnego.

Reklama

Jak gotować młode ziemniaki, aby były najzdrowsze?

Ziemniaki są najzdrowsze po ugotowaniu i schłodzeniu, ale nie znaczy to, że musimy je jeść w takiej formie. Możemy je gotować i piec, nie przesadzając z solą - dodajmy do nich także przyprawy i zioła. Ziemniaki świetnie komponują się z czosnkiem, rozmarynem czy koperkiem, pasują im także słodkie dodatki, takie jak cynamon. Odrobina oliwy do pieczenia również będzie dobrym pomysłem. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do purée, które będzie jeszcze zdrowsze, jeśli zamiast tłustej śmietany dodamy do niego kefir lub jogurt naturalny.

Warto pamiętać o tym, że serwując młode ziemniaki nie musimy ograniczać się wyłącznie do ugotowania ich i posypania koperkiem. Nasi użytkownicy podzielili się z nami wieloma, bardzo ciekawymi przepisami, z które zdecydowanie warto przetestować. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Zapiekanka z młodych ziemniaków

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Młode ziemniaki z ziołami i boczkiem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kluski z młodych ziemniaków

Fot. SlodkoSldka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i rzodkiewką

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Placuszki z młodych ziemniaków

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Krem z młodych ziemniaków

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Sałatka z młodych ziemniaków

Fot. Pobietegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Młode ziemniaki faszerowane serem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody limonkowe

Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...

Odsłon: 146

15 min
6
30 min
73
15 min
26
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.

Odsłon: 513

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jak wybrać sprzęt AGD do nowoczesnej kuchni?

Wraz z postępem technologicznym w naszych domach coraz częściej pojawiają się inteligentne urządzenia, które znacząco ułatwiają przyrządzanie pełno...

0
Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7