Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, puszyste i delikatne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem świeżego koperku. Placki idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub szklanką orzeźwiającej maślanki :)
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 44
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 108
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 175
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 44
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 108
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 175
Składniki
Obrane ziemniaczki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy. Powstałą masę odstawiamy na 3 minuty, a następnie odlewamy nadmiar wody.
W rozdrabniaczu mielimy także cebulę oraz czosnek i wraz z masą ziemniaczaną przekładamy do miski, do której dodajemy także jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Koperek drobno siekamy i dodajemy go do powstałej masy.
Porcje masy wykładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub szklanką maślanki :)
Życzę smacznego! :)