Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z młodych ziemniaków

Zupa krem z młodych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2296 Ocena: 50631

Dodano:

Odsłon: 2827

Uwielbiamy polskie młode ziemniaczki. Krem jest subtelny zarazem wyrafinowany w smaku.

Składniki

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sól ,pieprz
  • mielony kminek
  • 300 g szynki gotowanej
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z młodych ziemniaków

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę szklimy na maśle ,dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy jeszcze 5 min. Następnie zalewamy gorącą wodą ,solimy- ok. 1 łyżeczki(na równi z ziemniakami) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Zestawiamy z ognia ,studzimy i miksujemy. Ponownie wstawiamy na palnik ,zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym kminkiem. Szynkę kroimy w paski ,podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni. Zupę rozlewamy do talerzy ,dodajemy smażoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń