Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obierając duże ilości jabłek na mus zastanawiałam się, co – oprócz octu z obierek – mogę z nich zrobić. Bo przecież szkoda zmarnować tyle dobra, zwłaszcza, że nasze jabłuszka są jak najbardziej ekologiczne. I wtedy wpadłam na pomysł wysuszenia obierek z przeznaczeniem na herbatkę. Suszone jabłka i ich skórki są obecne w większości dostępnych w sklepach herbatek owocowych. Nie tam zaraz, żebym je jakoś chętnie kupowała, ale składy czytam, owszem. Postanowiłam więc wysuszyć jabłkowe obierki w celu skomponowania własnej herbatki. Przygotowanie jest bardzo szybkie, dochodzi tylko czas suszenia. Ale przecież suszy się samo...
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4939
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419118
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4939
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419118
Składniki
Umyte jabłka obieramy ze skórki. Z jabłek robimy, co tam chcemy - kompot, mus, dżem
Skórki jabłkowe możemy suszyć w całości, ale pokrojone drobno zajmują mniej miejsca.
Kroimy je więc w paseczki
umieszczamy na sitach suszarki (albo na wyłożonych papierem blachach piekarnikowych)
i suszymy. Jeśli w piekarniku, to przy uchylonych drzwiczkach.
Suche skórki wsypujemy do odpowiedniej wielkości słoja i zamykamy szczelnie, żeby nie zwilgotniały. Możemy przy słoiku postawić strażnika ;)
W razie potrzeby wydobywamy ze słoja nieco suszu i sporządzamy mieszankę z ulubionymi dodatkami - innymi suszonymi owocami, płatkami kwiatów, przyprawami, ziołami.
Można też po prostu wsypać porcję do szklanki czy kubka, zalać wrzątkiem i po kilku minutach cieszyć się pysznym naparem, w dodatku o walorach zdrowotnych. A jakie zdrowotne właściwości ma herbatka ze skórek jabłkowych? O tym mozna poczytac na blogu.
Dodatkiem suszonych skórek jabłkowych można poprawić smak każdej herbatki ziołowej i lekko ją dosłodzić. Smacznego!