Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obierając duże ilości jabłek na mus zastanawiałam się, co – oprócz octu z obierek – mogę z nich zrobić. Bo przecież szkoda zmarnować tyle dobra, zwłaszcza, że nasze jabłuszka są jak najbardziej ekologiczne. I wtedy wpadłam na pomysł wysuszenia obierek z przeznaczeniem na herbatkę. Suszone jabłka i ich skórki są obecne w większości dostępnych w sklepach herbatek owocowych. Nie tam zaraz, żebym je jakoś chętnie kupowała, ale składy czytam, owszem. Postanowiłam więc wysuszyć jabłkowe obierki w celu skomponowania własnej herbatki. Przygotowanie jest bardzo szybkie, dochodzi tylko czas suszenia. Ale przecież suszy się samo...
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22356
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13996
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4360
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43345
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 473
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22356
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13996
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4360
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43345
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 473
Składniki
Umyte jabłka obieramy ze skórki. Z jabłek robimy, co tam chcemy - kompot, mus, dżem
Skórki jabłkowe możemy suszyć w całości, ale pokrojone drobno zajmują mniej miejsca.
Kroimy je więc w paseczki
umieszczamy na sitach suszarki (albo na wyłożonych papierem blachach piekarnikowych)
i suszymy. Jeśli w piekarniku, to przy uchylonych drzwiczkach.
Suche skórki wsypujemy do odpowiedniej wielkości słoja i zamykamy szczelnie, żeby nie zwilgotniały. Możemy przy słoiku postawić strażnika ;)
W razie potrzeby wydobywamy ze słoja nieco suszu i sporządzamy mieszankę z ulubionymi dodatkami - innymi suszonymi owocami, płatkami kwiatów, przyprawami, ziołami.
Można też po prostu wsypać porcję do szklanki czy kubka, zalać wrzątkiem i po kilku minutach cieszyć się pysznym naparem, w dodatku o walorach zdrowotnych. A jakie zdrowotne właściwości ma herbatka ze skórek jabłkowych? O tym mozna poczytac na blogu.
Dodatkiem suszonych skórek jabłkowych można poprawić smak każdej herbatki ziołowej i lekko ją dosłodzić. Smacznego!