Ewa_Gotuje

Ma dużo błonnika prebiotycznego, właściwości antywirusowe, zapobiega próchnicy. Dlaczego powinniśmy jeść cebulę cukrową?

Cebula to warzywo, które nadaje smaku wielu daniom kuchni polskiej, świetnie sprawdza się do potraw mięsnych, zup, a nawet sałatek. Nie wszyscy wiedzą, że istnieje wiele jej odmian, dziś przyjrzymy się bliżej cebuli cukrowej. Sprawdzimy, jakie ma wartości odżywcze, jak wpływa na zdrowie oraz w jakich przepisach ją wykorzystać.

Dlaczego warto jeść cebulę cukrową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W sklepach znajdziemy różne rodzaje cebuli, najpopularniejsza jest oczywiście żółta oraz biała, możemy również natknąć się na cebulę czerwoną, szalotkę lub cebulę dymkę. Wszystkie odmiany charakteryzuje wyraźny smak i zapach, a także właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Czym jednak wyróżnia się cebula cukrowa? W poniższym artykule podpowiemy ci, do czego ją dodawać oraz sprawdzimy, czy cebula cukrowa jest zdrowa. 

Sprawdź także: Szalotka – właściwości odżywcze i zastosowanie

Cebula cukrowa – charakterystyka i odmiany

Jest odmianą cebuli zwyczajnej, rośliną dwuletnią, ma biały kolor, zwartą strukturę, jest dosyć duża i soczysta, to właśnie cebula cukrowa. Czym różni się cebula cukrowa od zwykłej? Charakteryzuje ją słodki, delikatny smak, w sklepach możemy dostać odmiany: "Orizaba F1" , "Sterling F1", "Alibaba" oraz "Ailsa Craig". Łagodny aromat cukrowej cebuli sprawia, że doskonale sprawdzi się na surowo, do twarożku z rzodkiewką, do kanapek z pomidorem, w surówkach i sałatkach. 

Wartości odżywcze i kalorie cebuli cukrowej

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie cukrowa cebula? Zawiera witaminę A, te z grupy B, C, E, K i PP, jest również źródłem substancji mineralnych, takich jak: krzem, siarka, żelazo, wapń, fosfor, selen czy cynk. Jest także bogata w przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Zawiera również błonnik prebiotyczny, który nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, ale i dba o mikroflorę jelitową. 

Cebula cukrowa jest warzywem, które świetnie sprawdzi się dla osób, które dbają o linię, jest niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się jedynie ok. 32 kcal. 

Czy cebula cukrowa jest zdrowa?

Cebula cukrowa ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Wspiera układ immunologiczny, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami, a co za tym idzie zapobiega przeziębieniom i grypie. Cebuli przypisuje się miano naturalnego antybiotyku. Będzie również pomocna przy uporczywym, mokrym kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, wspiera również oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.  

Jedzenie cebuli, zwłaszcza tej surowej, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłową pracę serca, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej, w cebuli znajduje się substancja zwana allicyną, która pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga chronić organizm przed chorobami takimi jak: zawał mięśnia sercowego, udar mózgu czy choroba wieńcowa.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebula pomaga zadbać o urodę, zawartość krzemu i siarki pomaga wzmocnić włosi i paznokcie. Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebulę można stosować również zewnętrznie w formie okładów, np. na użądlenia owadów. 

    Cebula cukrowa w kuchni – do czego dodawać?

    Zastanawiasz się, jak wykorzystać cebulę cukrową w kuchni? Oczywiście, możesz jeść ją na surowo, świetnie sprawdzi się również do dań smażonych, pieczonych w piekarniku, grillowanych czy duszonych. Świetnie nadaje się również do marynowania oraz przygotowywanie przetworów. 

    Sprawdź, jakie dania z cebulą przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Cebula po żmudzku

     Cebula po żmudzku Zobacz przepis

    Cebula po żmudzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Placki z cebuli

     Placki z cebuli Zobacz przepis

    Placki z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Marynowana cebula

     Marynowana cebula Zobacz przepis

    Marynowana cebula / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Surówka z cebuli

     Surówka z cebuli Zobacz przepis

    Surówka z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Spaghetti z cebulą

     Spaghetti z cebulą Zobacz przepis

    Spaghetti z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Syrop z cebuli

     Syrop z cebuli Zobacz przepis

    Syrop z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Zapiekane kiełbaski z cebulą

     Zapiekane kiełbaski z cebulą Zobacz przepis

    Zapiekane kiełbaski z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pasta z jajek i cebuli

     Pasta z jajek i cebuli Zobacz przepis

    Pasta z jajek i cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Focaccia z cebulą i tymiankiem

     Focaccia z cebulą i tymiankiem Zobacz przepis

    Focaccia z cebulą i tymiankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Kluski z kiełbasą i cebulą

     Kluski z kiełbasą i cebulą Zobacz przepis

    Kluski z kiełbasą i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Zupa cebulowa

     Zupa cebulowa Zobacz przepis

    Zupa cebulowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Najlepsza karkówka w cebuli

     Najlepsza karkówka w cebuli Zobacz przepis

    Najlepsza karkówka w cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, wikipedia.pl

    Autor: Anna Hutek

    Zobacz także:

    Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

    Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

    Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

    Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

    Odsłon: 4787

    30 min
    18
    Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

    Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

    Odsłon: 90

    30 min
    5
    Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

    Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

    Odsłon: 250

    30 min
    10
    Ciasta Sernik Anielski Puch

    Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

    Odsłon: 44358

    60 min
    56

    Polecane artykuły

    Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

    Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

    2
    Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

    To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

    2
    Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

    Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

    1
    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    5