Ewa_Gotuje

Mało kto pamięta przepis na tę zupę. Zupa karpielowa wraca na polski stół

W Twoim obiadowym menu królują zupy, jednak rodzina zaczyna narzekać na klasyczne smaki, takie jak pomidorowa, ogórkowa, czy jarzynowa? Zaserwuj im zupę karpielową, której najważniejszym składnikiem jest brukiew. Podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. W poniższym artykule znajdziesz również przepis na zupę karpielową z dawnych lat.

Jak zrobić zupę karpielową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dawniej, kiedy brakowało żywności, podstawią wielu potraw stanowiły różnego rodzaju bulwy i warzywa korzeniowe, które długo mogły leżeć w spiżarniach. Przepisy na niektóre z nich przetrwały do dziś, dobrym przykładem może być właśnie zupa karpielowa. Nie wszyscy wiedzą o tym, że pod nazwą karpiel, kryje się zapomniana już nieco brukiew. Pomimo tego, że warzywo to stanowi połączenie rzepy z kapustą, jego smak można określić jako nieco rzodkiewkowy. W tej niepozornej roślinie kryje się wiele właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu na przykład w postaci zupy karpielowi. Podpowiemy ci, jak ją zrobić. 

Sprawdź także: Najlepsze sezonowe warzywo dla cukrzyka i na odchudzanie. Co przygotować z groszku cukrowego?

Co to jest zupa kąpielowa?

Zupa karpielowa to nic innego jak zupa z brukwi, która pochodzi prawdopodobnie z Małopolski, przepis na tę potrawę został zamieszczony w książce kucharskiej "Smaki Przedgórza". Jako że danie to jest zrobione z tanich składników, jedzone było przede wszystkim przez najuboższych. Jednocześnie potrawa była sycąca, dzięki czemu dawała siłę do pracy. Brukiew i ziemniaki stanowiły główne pożywienie w ostatnich miesiącach zimy oraz wczesną wiosną, kiedy na zbiory trzeba było jeszcze poczekać. 

Jakie wartości odżywcze i właściwości ma brukiew?

Brukiew dostarcza wielu wartości odżywczych, jest źródłem witaminy A , tych z grupy B, C, D, E, K, a także substancji mineralnych takich jak: potas, żelazo, siarka, fosfor, i chlor. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i uchronić się przed przeziębieniami. Znajdujące się w niej glukozynolany pomagają w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Dodatkowo spora dawka witaminy C również pomaga chronić organizm przed przeziębieniami i grypą. Ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy, wspiera neutralizowanie wolnych rodników, ma właściwości przeciwnowotworowe, a także opóźnia przedwczesne procesy starzenia. Witamina E obecna w tym warzywie nazywana jest witaminą młodości, pomaga zadbać o kondycję skóry, dzięki niej jest jędrna i pełna blasku, zmniejsza również stany zapalne. Ponadto kompozycja witamin i minerałów zawartych w brukwi wpływa również na zdrowe i mocne włosy. 

Roślina ta dostarcza również błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe działanie układu pokarmowego, wspiera trawienie oraz zapobiega zaparciom. Dodatkowo błonnik wiąże się z wodą, dzięki czemu po posiłku czujemy się syci. Danie z błonnikiem mogą więc zmniejszyć ochotę na podjadanie między posiłkami, co ułatwia utratę zbędnych kilogramów. Warto wspomnieć również o tym, że składnik ten reguluje prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Brukiew jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, w 100 g jest jedynie 40 kcal. 

Co więcej, brukiew ma działanie moczopędne, dzięki czemu wspiera usuwanie toksyn z organizmu. 

Zupa karpielowa – przepis z dawnych lat

Do przygotowania zupy kąpielowej, będziesz potrzebować: dwie duże brukwie, dwa litry bulionu, dwie łyżki śmietany, łyżkę cukru, łyżkę mąki, łyżkę masła, a także sól i pieprz. 

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia brukwi w kostkę. Następnie ugotuj ją do miękkości, dodaj do podgrzanego bulionu. Na patelni zrób zasmażkę z mąki i masła, dodaj do zupy i podgotuj. Zahartuj śmietaną, wsyp cukier, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli wolisz zupy krem, całość możesz zblendować. 

Źródła: medonet.pl, polaneis.pl. 

Zobacz także:

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3892

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3