Grill - temat specjalny

Mniszek lekarski w kuchni. Odkryj jego cenne właściwości

Nie każdy wie, czym jest mniszek lekarski. Często mylony jest z bardzo podobnym mleczem polnym (popularnym dmuchawcem), którego łatwo zobaczyć na polach czy łąkach. Tymczasem mniszek, w porównaniu do mlecza, ma wiele cennych właściwości. Czy wiesz, że mniszek lekarski ma również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni? Sprawdź, do czego możesz go wykorzystać i dlaczego warto to zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Mniszek lekarski zawiera bardzo wiele witamin i składników mineralnych. Z tych właśnie powodów warto wykorzystywać go w kuchni. Można przygotować z niego syrop, wino czy nalewki. Nadaje się także do dodania do zup, sałatek czy smoothies. Możesz jeść całego mniszka – zarówno kwiaty, jak i jego młode listki. Sprawdź więcej szczegółów. 

Mniszek lekarski - charakterystyka 

Na pierwszy rzut oka jest niepozorny. Ot, zielona łodyga, żółty kwiatek i listki. To właśnie skromny, ale wspaniały mniszek lekarski. Charakterystyka tej roślinki może dziwić. Wydaje nam się bowiem, że sporo o niej wiemy, tymczasem jest wręcz przeciwnie.  

Mniszek lekarski to roślina należąca do rodziny astrowatych. Najczęściej występuje w Europie Środkowej w postaci wielu podgatunków. Zapewne nie raz widziałeś mniszka lekarskiego, bo w sezonie często przygotowuje się wianki czy polne bukiety. 

Kwiaty mniszka lekarskiego ułożone są w rozetę i charakteryzują się żółtymi płatkami. Mniszek może urosnąć nawet do 20 cm. Pamiętaj jednak, żeby nie mylić go z mleczem - to całkiem inna roślina. Nazwa mlecza zastrzeżona jest dla roślin z rodzaju Sonchus. Mniszek lekarski to zioło jadalne i lecznicze. Mlecz to chwast, który charakteryzuje się długą jedną łodygą, od której odchodzą pędy poboczne oraz małe listki. 

Uprawa mniszka lekarskiego jest wręcz banalna. Dlatego warto pomyśleć o tym, aby mieć go w swoim ogrodzie. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Bez oporów można wykorzystywać go w kuchni do wielu przysmaków. 

Zobacz: Crostini z mniszkiem i kurdybankiem

Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne 

Wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy, że to jadalna roślina. Rzeczywiście, śmiało sięgaj w kuchni po mniszek lekarski. Właściwości zdrowotne tej roślinki są nieocenione!  

Mniszek lekarski ma m.in. właściwości przeciwnowotworowe. Naukowcy z Kanady przeprowadzili badania, w których okazało się, że osoby chorujące na raka często czuły się lepiej po piciu herbaty z mniszka. Roślina ta może działać także przeciwcukrzycowo. Zawiera w sobie bowiem substancję o nazwie inulina, która pozytywnie wpływa na regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Spowalnia wchłanianie cukru z jedzenia i obniża indeks glikemiczny danej potrawy. Jeszcze z jednego powodu diabetycy powinni zwrócić uwagę na tę roślinę. Mniszek lekarski może obniżać poziom glukozy we krwi. 

Mniszek lekarski wykazuje także właściwości moczopędne. Może pomóc w rozpuszczeniu szkodliwych metabolitów powstających w organizmie. Roślina ta wpływa także pozytywnie na proces trawienia. Pobudza wytwarzanie żółci w wątrobie i ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe aż do dwunastnicy. Spożywanie mniszka lekarskiego zaleca się osobom z wirusowym zapaleniem wątroby czy z ryzykiem wystąpienia kamicy żółciowej. Roślina ta stosowana jest także w ziołolecznictwie przy niedoborze soków żołądkowych.

Mniszek lekarski - zastosowanie w kuchni  

Już wiesz, jak bardzo godny uwagi jest mniszek lekarski. Zastosowanie w kuchni tej roślinki jest bardzo szerokie. Sprawdź konkretne wskazówki i przepisy z tego zakresu. 

Herbatka z mniszka 

Chcesz zacząć swoją przygodę w kuchni z mniszkiem lekarskim? Zacznij od naparu z kwiatów tej rośliny. Herbatka z mniszka obniża poziom glukozy we krwi, więc jest wskazana dla cukrzyków. Warto jednak by sięgały po nią także osoby niemające problemów z poziomem cukru we krwi. Jak zrobić taki napar z kwiatów mniszka? To bardzo proste. Wystarczy dwie łyżeczki suszonych kwiatów mniszka zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem około 10 minut. Warto pić taki napar z mniszka dwa razy dziennie po pół szklanki. 

Ocet z mniszka 

Jak zrobić ocet z mniszka? Wystarczy przygotować około 300 kwiatków mniszka, sześć łyżek cukru i trzy litry wody. Kwiaty należy wrzucić do naczynia, dodać cukier i zalać wodą. Całość nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na około siedem dni.

Po dwóch dobach rozpocznie się fermentacja alkoholowa. Po tygodniu należy wyjąć kwiaty z naczynia i odstawić płyn do ciepłego miejsca na dwa tygodnie. Wówczas słodkawe wino zamieni się w ocet. Taki ocet z mniszka zawiera wiele substancji czynnych takich jak witaminy, minerały czy flawonoidy. Ocet ten nie wymaga dodawania konserwantów czy obróbki termicznej. Jego wykonanie jest proste i nie zabiera wiele czasu. 

Sprawdź także: Kefir z mniszka lekarskiego-bomba witamin (smaker.pl) 

Syrop majowy z mniszka 

A co powiesz na to, aby przygotować syrop majowy z mniszka? Wystarczy cztery garści rośliny zalać litrem zimnej wody i podgrzewać aż do wrzenia. Kolejny krok to odstawienie garnka na noc i przelanie go przez sito. Kwiaty należy dobrze wycisnąć, dodać kilogram cukru i cytrynę bez skórki. Następnie trzeba jeszcze zagrzać syrop majowy z mniszka na wolnym ogniu ponad godzinę. 

Galaretka z mniszka 

Czy wiesz, że z mniszka możesz przygotować także galaretkę? Na dwa małe słoiczki potrzebne będą ci następujące składniki: szklanka kwiatków mniszka, szklanka wody, niepełna szklanka cukru, dwie łyżki soku z cytryny, trochę otartej skórki z cytryny, dwie łyżki pektyny.

Kwiaty należy wypłukać i odsączyć, a następnie odciąć zielone końcówki. Potem wrzucić je do garnka, zalać wodą i gotować 10 minut na średnim ogniu. Następnie płatki należy odcedzić przez sitko, płyn wlać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny, skórkę i pektynę.

Teraz pozostaje już tylko gotować całość około dwóch minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Płyn rozlej do wyparzonych słoików i zakręć. Odczekaj i galaretka z mniszka gotowa! Ciekawy przepis, prawda? 

Sałatka z mniszka 

Świetnym pomysłem na lunch czy przekąskę może okazać się sałatka z mniszka lekarskiego. Wystarczy około 300 g liści wymieszać z ulubionymi sałatkowymi składnikami. Sprawdzą się rzodkiewki, parmezan, dressing musztardowy, wędzony boczek i wiele, wiele innych. Tutaj ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Mniszek lekarski możesz traktować tak samo, jak sałaty, rukolę czy roszponkę. 

 

Sprawdź także: Sałatka z mniszka - świetny przepis ze Smaker.pl 

Mnóstwo przepisów na przysmaki z mniszkiem lekarskim znajdziesz na portalu smaker.pl. Co powiesz na syrop z mniszka lekarskiego z imbirem, miód z mniszka lekarskiego czy na przykład wino? Sięgaj jak najczęściej po tę zdrową i pyszną roślinę. Niech na stałe zagości w twojej kuchni. 

1. Syrop z mniszka lekarskiego

 Syrop z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Syrop z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop z mniszka lekarskiego z imbirem

 Syrop z mniszka lekarskiego z imbirem Zobacz przepis

Syrop z mniszka lekarskiego z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Miodek z mniszka lekarskiego

 Miodek z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Miodek z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wiosenne pesto z pokrzywy, krwawnika i mniszka lekarskiego

 Wiosenne pesto z pokrzywy, krwawnika i mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Pesto z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kefir z mniszka lekarskiego - bomba witamin

 Kefir z mniszka lekarskiego - bomba witamin Zobacz przepis

Kefir z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Lody wiśniowe z białą czekoladą i miodem z mniszka lekarskiego

 Lody wiśniowe z białą czekoladą i miodem z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

Deser z miodem z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z mniszkiem lekarskim

 Sałatka z mniszkiem lekarskim Zobacz przepis

Sałatka z mniszkiem lekarskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Matura 2022: Język angielski. Zobacz odpowiedzi i arkusz CKE »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić chleb bananowy? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 237

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17