Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzmocnić odporność, ale wesprze podczas trwającej już w organizmie infekcji. Dowiedz się, na co pomaga ten domowy specyfik i jak go stosować.

Jak zrobić syrop z pędów sony? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Syrop z pędów sosny może poprawić nie tylko zdrowie, ale i nastrój. Po otwarciu butelki z domowym specyfikiem na kaszel i katar, w całym pokoju rozniesie się woń lasu. To odprężające i przyjemne, szczególnie jesienią i zimą, gdy mało wychodzi się na zewnątrz. Dowiedz się, na co pomaga syrop z pędów sosny, jak go zrobić i jak stosować.

Sprawdź także: Oryginalne sałatki na grilla. Goście będą prosić o przepis

Na co pomaga syrop z pędów sosny?

Dlaczego warto przyrządzić syrop z pędów sosny? Na co pomaga i jakie ma właściwości? Przede wszystkim to źródło składników, które wspierają funkcjonowanie niemal całego organizmu. Szczególnie ważne są dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Warto podkreślić, że syrop z pędów sosny to doskonała broń w walce z infekcjami.

W jego składzie można znaleźć:

  • witaminę C, czyli silny antyoksydant, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami i działa przeciwstarzeniowo. Witamina C redukuje uczucie zmęczenia i doskonale wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • minerały - wpływają korzystnie na zdrowie kości i gospodarkę wodną, 
  • flawonoidy - substancje o działaniu przeciwzapalnym, moczopędnym i rozkurczowym, 
  • olejki eteryczne - dają świetne wsparcie w walce z kaszlem, 
  • gorycze - charakteryzują się działaniem uspokajającym i kojącym, poprawiają apetyt. 

Niestety nie wszyscy skorzystają z syropu na kaszel i infekcje. Znajduje się w nim sporo cukru, dlatego specyfiku nie powinny stosować osoby, które muszą kontrolować jego poziom w diecie, na przykład ze względu na cukrzycę. U niektórych osób występuje także uczulenie na składniki zawarte w syropie. Kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować przyjmowanie syropu z lekarzem.

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Pędy sosny zbiera się na przełomie kwietnia i maja. Wcale nie jest to skomplikowana czynność, ale trzeba się do niej przygotować. Wystarczy zabrać rękawiczki i robocze ubrania, aby ochronić się przed ubrudzeniem żywicą i ukłuciem igłami. Tak naprawdę wystarczy ci dowolna ilość młodych pędów sosny w odpowiednim rozmiarze. Najlepiej zbierać pędy o długości od 7 do 15 cm. Powinny być miękkie oraz niezdrewniałe. Pamiętaj, żeby zbierać tylko poboczne pędy. Zostaw ten główny, aby nie zaszkodzić drzewu - dzięki temu będzie w przyszłości puszczać kolejne pędy. 

Jak zrobić syrop z pędów sosny? Potrzebne ci będą młode pędy sosny, cukier kryształ i trochę wody. Na początku obierz pędy, pozbawiając ich brązowych łusek. Wszystkie rozbij za pomocą drewnianego tłuczka. Potnij na kawałki o długości ok. centymetra (do dwóch) i umieść w czystym słoiku. Następnie zasyp pędy cukrem (w proporcjach 1:1), czyli na dwucentymetrową warstwę pędów, nałóż dwucentymetrową warstwę cukru. Przekładaj do wykończenia składników - tak, aby ostatnią warstwą był cukier. Zalej odrobiną wody (ok. 80 ml), opcjonalnie zmieszanej z 20 ml spirytusu. Zakręć naczynie, ale nie do końca (niezbyt szczelnie). Ustaw na parapecie, koniecznie w osłonecznionej części. 

Każdego dnia mieszaj zawartość słoików. Sok, który będzie się wytwarzać, powinien w całości pokrywać pędy (aby przeciwdziałać też powstawaniu pleśni). Jeśli pędy będą suche, zasyp je odrobiną cukru. Syrop będzie gotowy po ok. dwóch-trzech tygodniach. Przelej wtedy płyn przez gęste sito lub gazę do szklanych butelek i zapasteryzuj. 

Syrop z pędów sosny

 Syrop z pędów sosny Zobacz przepis

Syrop z pędów sosny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak stosować syrop z pędów sosny?

Skoro wiesz już, jak zrobić syrop z młodych pędów sosny, musisz jeszcze odkryć, jak go stosować. Zalecana porcja to około łyżeczki (5 ml), od jednego do trzech razy dziennie. Większą dawkę specyfiku warto stosować w szczególności podczas infekcji i rozwijającego się kataru oraz kaszlu. Syrop możesz podawać dzieciom od drugiego roku życia, jeśli do jego produkcji nie użyłeś spirytusu.

Jak przechowywać syrop z sosny?

Choć młode pędy zbiera się na przełomie kwietnia i maja, to syrop z sosny stosuje się najczęściej na jesień i w zimie. To właśnie wtedy najbardziej spada odporność i potrzebne jest wzmocnienie w przypadku licznych przeziębień.

Na szczęście gotowy syrop z pędów sosny jest zdatny do spożycia nawet ponad rok od przygotowania, oczywiście pod warunkiem odpowiedniego przetrzymywania. Jak przechowywać syrop z sosny? Gotowy płyn przelej do słoika lub szklanej butelki i trzymaj z dala od słońca, w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu. 

Źródło: Smaker.pl, aptekazawiszy.pl, YouTube @Pieprznik-grzyby

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 42

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 340

30 min
9
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1443

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 300

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133516

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5