Ewa_Gotuje

Napar z jej liści pomaga na bezsenność, migreny, działa przeciwzapalnie. Do czego stosować miętę truskawkową?

Mięta zielona, pieprzowa czy pomarańczowa to bardzo popularne rodzaje tej rośliny. Czy wiesz jednak, jakie właściwości ma mięta truskawkowa i czym się charakteryzuje? Jej zastosowanie w kuchni jest równie ciekawe, a jej zapach pokochają wszyscy fani owoców.

Mięta truskawkowa rozkurcza, wycisza i pobudza trawienie. To tylko część jej właściwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mięta truskawkowa to roślina, która łączy w sobie właściwości mięty i piękny zapach truskawek. Dla miłośników tych owoców to prawdziwy rarytas i świetny dodatek do codziennej kuchni. Jak stosować jej listki i jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Sprawdź także: Jest tak zdrowe, że można jeść codziennie. Jak przygotować oczyszczający koktajl z kiwi?

Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Łatwa w uprawie mięta już w starożytności była uznawana za roślinę leczniczą. Dzięki zawartości antyoksydantów, olejków eterycznych, witamin i minerałów ma korzystny wpływ na organizm. Jakie właściwości ma mięta truskawkowa?

Przede wszystkim działa przeciwbakteryjnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pomaga łagodzić ból gardła, infekcję i migrenę, obniża ciśnienie krwi. Mięta truskawkowa wycisza, uspokaja i wspiera w leczeniu bezsenności. Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (otyłością, nowotworami, miażdżycą). Mięta truskawkowa hamuje apetyt, pobudza procesy trawienne i eliminuje niekomfortowe wzdęcia. 

Jak zrobić napar z mięty truskawkowej?

Przepis na prozdrowotny napój nie jest ani trudny, ani czasochłonny i wymaga zdobycia tylko dwóch składników. Jak zrobić napar z mięty truskawkowej? Na początku przygotuj kopiatą łyżkę świeżych liści mięty truskawkowej, obmyj pod bieżącą wodą i przełóż je do szklanki. Następnie zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem przez minimum pięć minut. Po tym czasie wyłów roślinę, a płyn wypij.

Na co pomaga napar z mięty truskawkowej? Przede wszystkim wesprze podczas niestrawności żołądka i problemów gastrycznych. Co więcej, jeśli wypłuczesz nim gardło i jamę ustną, zadziała przeciwzapalnie i antybakteryjnie. 

Jak stosować napar z mięty truskawkowej? Na lepsze trawienie pij pół szklanki herbatki na godzinę przed jedzeniem. Przy problemach żołądkowych i jelitowych, można wypić nawet do czterech filiżanek prozdrowotnego napoju.

Mięta truskawkowa - przeciwwskazania

Choć właściwości mięty truskawkowej zachęcają do jej regularnego spożywania, nie wszyscy mogą cieszyć się z jej dobrego wpływu na organizm. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania mięty jest refluks przełyku i zgaga, ponieważ roślina nasili nieprzyjemne dolegliwości. 

Mięty truskawkowej nie należy też podawać zbyt małym dzieciom - nie powinna być stosowana poniżej drugiego roku życia. Uważać powinny również kobiety w ciąży i karmiące, a także cukrzycy (mięta może obniżać poziom cukru we krwi).

Długotrwałe używanie mięty truskawkowej przez każdego może spowodować zgagę, problemy z zasypianiem lub wywołać objawy alergiczne.

Mięta truskawkowa - zastosowanie w kuchni

Mięta truskawkowa charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkawym smakiem, dlatego będzie świetnym składnikiem w diecie zarówno dorosłych, jak i starszych dzieci. Jej zastosowanie w kuchni jest niezwykle uniwersalne - to wspaniały dodatek do słodkich deserów, jak i bardziej wytrawnych sałatek czy mięs. Orzeźwia kompozycję i ładnie dekoruje talerz. Co jeszcze zrobić z mięty truskawkowej? Rewelacyjnie przyozdobi drink lub będzie jego składnikiem. Pasuje także jako baza naparu lub smakowy dodatek do wody czy lemoniady

Źródło: izielnik.pl, florexpol.eu, wapteka.pl, poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dobre dla starzejącego się mózgu, skóry i kości. W tym wieku włącz do diety »

Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada »

Jędrna fasolka szparagowa z bułką tartą. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej »

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

1
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5