Ewa_Gotuje

Naturalne barwniki do jedzenia – z czego je wykonać i jak używać ich w kuchni?

Naturalne barwniki do jedzenia to doskonała alternatywa dla tych dostępnych na półkach sklepowych. Są one znacznie bezpieczniejsze dla zdrowia, a do tego bardzo łatwe do otrzymania w domu. Z czego można je wykonać i jak używać ich w swoich przepisach? Dowiedz się tego z niniejszego artykułu!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Naturalne barwniki do jedzenia to idealny wybór dla osób dbających o zdrowie. Jeśli należysz do tej grupy i lubisz wiedzieć, co dokładnie ląduje na twoim talerzu, sięgaj po naturalne składniki do przyozdabiania domowej roboty smakołyków i wypieków pięknymi kolorami tęczy. Z czego można zrobić naturalne barwniki spożywcze?  

 Sprawdź także: O czym świadczy kolor żółtka? Sprawdź, jakie jest najzdrowsze

Kolor czerwony – burak, jagody alkermes lub wywar z czerwonej kapusty 

Najprostszym sposobem na otrzymanie czerwonego koloru do domowych ciast jest zastosowanie buraków. Wystarczy, że wyciśniesz z nich sok lub podgotujesz całe warzywa, aż woda zabarwi się na brunatno.  

Wolisz wyczarować docelowy odcień z jagód alkermes? W takim razie przyrządź z nich specjalny napar poprzez ich ugotowanie i odstawienie na 24 godziny. Po upływie tego czasu wsyp porcję cukru i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotowy składnik przechowuj w lodówce.  

Kolor żółty – kurkuma lub szafran 

Przyprawy to świetna opcja, żeby dodać potrawom nieco kolorytu. Szczególnie intensywne i mocno barwiące są te orientalne, w tym kurkuma oraz szafran. Aby stworzyć domowy barwnik z któregoś z tych komponentów, namocz ich szczyptę w spirytusie i pozostaw na kilka godzin. Następnie dosyp do mikstury startą skórkę z cytryny, a gdy ta będzie gotowa, przechowuj ją w ciemnym miejscu. 

Kolor pomarańczowy – pomarańcza lub łupiny cebuli 

Jeśli chcesz nadać kremowi pomarańczowego koloru bez potrzeby uciekania się do sklepowych rozwiązań, wykorzystaj owoce. Zetrzyj skórkę pomarańczy, wsyp do niej cukier puder, a na końcu wszystko nieco podgotuj. Tak otrzymana mikstura jest gotowa do połączenia ze słodkim komponentem twojego ciasta. 

Ekologiczny barwnik o pomarańczowym kolorze otrzymasz także za pomocą łupin cebuli. Umieść je w półtoralitrowym garnku, zalej wodą i postaw na niewielkim ogniu. Możesz użyć łyżki, aby nieco podociskać łupiny, żeby szybciej puściły soki. W celu uniknięcia bardzo nasyconego lub brunatnego odcienia kontroluj zawartość naczynia i wyłącz palnik, gdy uznasz, że kolor jest wystarczająco intensywny. Możesz utrwalić kolor, dodając łyżkę octu. 

Kolor niebieski – wywar z kapusty czerwonej lub sok z jagód

Niebieski należy do najrzadziej spotykanych kolorów w wypiekach domorosłych cukierników. Jeśli jednak marzy ci się wykonanie go w zaciszu własnej kuchni, przygotuj wywar z czerwonej kapusty. Zanurz ją w wodzie i gotuj przez około pięć minut, a niedługo zobaczysz, że nabiera ona głębokiej niebieskiej barwy. Innym praktycznym wyjściem jest sporządzenie soku z jagód. W tym celu zagotuj owoce z cukrem, przecedź przez drobne sitko i rozcieńcz z odrobiną wody według uznania. 

Kolor brązowy – herbata 

Czarna herbata to produkt, który większość osób posiada w swojej kuchennej szafce. Oprócz tego, że wyśmienicie smakuje i pobudza, doskonale sprawdza się jako naturalny barwnik do jedzenia. W zależności od oczekiwanego efektu wydłużaj czas parzenia fusów, a jeśli chcesz, aby otrzymana barwa wpadała lekko w czerwień, skorzystaj z odmiany roiboos. 

Kolor zielony – szpinak 

Liście szpinaku to składnik, po który warto sięgnąć, żeby przemycić nieco zieleni do swoich wypieków. Do wyczarowania naturalnego barwnika spożywczego potrzebujesz ich sowitej ilości. Ugotuj je pod przykryciem, a gdy łodyżki całkowicie zmiękną, odcedź papkę od wody. Po wystygnięciu posiekaj ją i wymieszaj z docelowymi komponentami ciasta.  

Kolor czarny – węgiel aktywny lub mocna kawa 

Kolor czarny – podobnie jak niebieski – rzadko wykorzystywany jest w domowym cukiernictwie. Jeśli marzy ci się deser o głębokiej czarnej barwie, jest na to kilka prostych sposobów. Do jego przygotowania możesz śmiało użyć zarówno mocnej kawy, jak i aptecznego węgla aktywnego. Tę pierwszą wystarczy zaparzyć i pozbyć się fusów, natomiast ten drugi należy wymieszać z lekko wrzącą wodą – i czarny barwnik gotowy! 

Kolorowe ciasta – przepisy 

Po zapoznaniu się z powyższymi pomysłami naszła cię ochota na upieczenie kolorowego ciasta? Przepisy, które znajdziesz poniżej, są nie tylko smaczne, ale także nieskomplikowane. Dzięki temu poradzi sobie z nimi nawet najmniej doświadczony kucharz. Nie bój się eksperymentować i stawiaj na barwniki spożywcze do jedzenia z połączeń różnych składników! 

Kolorowe bezy 

Beza to deser uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Doskonale sprawdzi się jako przekąska do popołudniowej kawy oraz poczęstunek dla niezapowiadanych gości. Jak je wykonać, wykorzystując przy tym pomysły na domowe barwniki? 

Realizację przepisu rozpocznij od wybrania jaj. W przypadku tych pochodzących bezpośrednio od kury lepiej sięgać po te nieco starsze. Oddziel białko od żółtka do dwóch naczyń, a następnie przełóż to pierwsze do docelowej miski, w której rozpoczniesz ubijanie. Pamiętaj, że musi być ona idealnie czysta, ponieważ nawet najmniejsza ilość zanieczyszczeń, np. pozostałość tłuszczu, zniweczy twoje kulinarne plany. Aby przyspieszyć nieco proces ubijania, wzbogać białka o szczyptę soli. 

Tradycyjne bezy opierają się na określonych proporcjach komponentów: na jedno jajko przypada 50 g cukru. W tym wypadku stawiaj na drobny produkt lub cukier puder. Dosypuj go stopniowo i po trochu, unikając w ten sposób opadnięcia piany.  

Po ubiciu jajek czas na dodanie do nich domowej roboty barwników. W tym celu skorzystaj z jednego z pomysłów na naszej liście. Wybraną miksturę należy łączyć z pianą, gdy ta jest już bardzo sztywna, używając delikatnych i powolnych ruchów silikonową szpatułką. 

Gotowa piana powinna być gęsta i lśniąca za sprawą rozpuszczonego w niej cukru. Jeśli chcesz sprawdzić jej stan przed umieszczeniem deseru w piekarniku, rozetrzyj jej niewielką ilość między palcami. Jeśli nie wyczujesz w niej grudek, możesz śmiało przełożyć ją do rękawa cukierniczego. Twórz przy jego pomocy dowolne kształty, a jeśli nie dysponujesz takowym przyrządem, sięgnij po woreczki śniadaniowe lub zwykłej łyżki.  

Bezy powinny spędzić od jednej do czterech godzin w temperaturze 80-140°C. Deser można suszyć w otwartym bądź zamkniętym piekarniku, jednak nie zaleca się przekraczania górnego zakresu, ponieważ można go spalić. Aby uniknąć niemiłej niespodzianki, od czasu do czasu zaglądaj do swoich bez i dostosowuj temperaturę do ich aktualnego wyglądu. Przechowuj je w zamkniętym pojemniku i nie dopuszczaj do kontaktu z wilgotnym powietrzem. 

Sprawdź, jakie kolorowe przepisy przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Kolorowe naleśniki

 Kolorowe naleśniki Zobacz przepis

Kolorowe naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kolorowe ciasto

 Kolorowe ciasto Zobacz przepis

Kolorowe ciasto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kolorowe ciasto z serem

 Kolorowe ciasto z serem Zobacz przepis

Kolorowe ciasto z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kolorowe ciasto

 Kolorowe ciasto Zobacz przepis

Kolorowe ciasto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kolorowe ciasto dla dorosłych

 Kolorowe ciasto dla dorosłych Zobacz przepis

Kolorowe ciasto dla dorosłych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kolorowe ciasto z płatków zbożowych i pianek marsmallow

 Kolorowe ciasto z płatków zbożowych i pianek marsmallow Zobacz przepis

Kolorowe ciasto z płatków zbożowych i pianek marsmallow / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kolorowe faworki

 Kolorowe faworki Zobacz przepis

Kolorowe faworki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kolorowa babka

 Kolorowa babka Zobacz przepis

Kolorowa babka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kolorowa babka

 Kolorowa babka Zobacz przepis

Kolorowa babka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zielone ciasto z kiwi bez pieczenia

 Zielone ciasto z kiwi bez pieczenia Zobacz przepis

Zielone ciasto z kiwi bez pieczenia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 163

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29886

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 259

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0