Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodziutkie bezy prosto do zjadania lub jako element dekoracyjny do deserów.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 332
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9029
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 332
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9029
Składniki
Do suchego naczynia, np. szklanej miski, wbijamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany uważając, żeby nie przebić białek. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Każda porcja cukru musi się dobrze rozpuścić przed dodaniem kolejnej. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładamy różnorodne kształty. Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Uwagi: - Białka mogą być schłodzone lub w temperaturze pokojowej, jednak najlepiej gdy oddzielimy je od żółtek dzień wcześniej - Białka nie ubiją się dobrze gdy naczynie, w którym miksujemy lub łopatki miksera są mokre lub tłuste