Do góry

Desery Przepis na:

Bezy

Bezy

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 235

Dodano:

Odsłon: 5127

Słodziutkie bezy prosto do zjadania lub jako element dekoracyjny do deserów.

Składniki

  • białka z 2 jajek (schłodzone)
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia, np. szklanej miski, wbijamy białka i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany uważając, żeby nie przebić białek. Zaczynamy stopniowo dodawać cukier. Każda porcja cukru musi się dobrze rozpuścić przed dodaniem kolejnej. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

  2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy lub łyżeczki nakładamy różnorodne kształty.
    Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i suszymy ok. 90 min w 120 stopniach. Po tym czasie zostawiamy bezy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego!

  3. Uwagi:
    - Białka mogą być schłodzone lub w temperaturze pokojowej, jednak najlepiej gdy oddzielimy je od żółtek dzień wcześniej
    - Białka nie ubiją się dobrze gdy naczynie, w którym miksujemy lub łopatki miksera są mokre lub tłuste

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń