Nazywana jest pijanicą. Mało znana borówka, o której krążą legendy, równie zdrowa jak czernica

Niektórzy myślą, że nie wolno jej jeść. Tymczasem warto sięgać po nią przez cały rok, bo poprawia odporność i łagodzi dolegliwości gastryczne. Jakie właściwości ma borówka bagienna i czym różni się od borówki czernicy? Sprawdź, jakie mity krążą o tym owocu i co z nim zrobić w kuchni.

Jakie właściwości ma borówka bagienna? Wpływa na zdrowie brzucha i odporność | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

O borówce bagiennej krąży wiele mitów, ale nie wszystkie z nich są prawdziwe. Choć to owoc z bagien, ma wiele wartości odżywczych i cennych właściwości. Warto wykorzystać go w kuchni, jednak najpierw trzeba wiedzieć, co zrobić z borówki bagiennej, żeby dobrze smakowało i było zdrowe.

Sprawdź także: Włącz do diety, gdy się odchudzasz lub masz problemy z wysokim cukrem. Co można zrobić ze śliwki wiśniowej?

Borówka bagienna - owoc z bagien

Borówkę bagienną można określić jako owoc z bagien. Nazywana jest również pijanicą lub łochynią (pod tym starym słowiańskim słowem funkcjonuje już od lat). Występuje w Azji, Europie i Ameryce Północnej, najczęściej na podmokłych terenach, które porośnięte są tzw. bagnem zwyczajnym, wydzielającym silny zapach.

Podczas długotrwałych zbiorów owoców, właśnie przez intensywny aromat pyłku kwiatowego bagna zwyczajnego, rosnącego tuż obok borówek, u zbieraczy nieraz występują zawroty i ból głowy. Niektórzy, z tego powodu, mylnie uważają, że pijanica jest trująca lub powoduje - jak sama nazwa wskazuje - efekt upojenia.

Borówka bagienna to niski krzew, na którym widoczne są ciemne jagody. Naturalna krzewinka jest pod ochroną, ponieważ stanowi roślinę żywicielską zagrożonego wyginięciem motyla modraszka bagniczka. Można ją jednak też uprawiać. Jadalne owoce, po przekrojeniu, charakteryzują się jaśniejszym miąższem. Surowe nie są najsmaczniejsze. 

Czym różni się borówka bagienna od borówki czernicy?

Oba rodzaje borówki są do siebie podobne i często ze sobą mylone. Szczególnie jeśli nie masz okazji regularnie przebywać wśród dzikiej natury i obserwować różnorodnych krzewów i roślin, możesz po prostu nie wiedzieć, czym różni się borówka bagienna od borówki czernicy.

Pijanica jest wyższa (osiąga nawet do metra wysokości, podczas gdy czernica rośnie tylko do 30 cm) i występuje znacznie rzadziej (choć częściej niż czernica porasta podmokłe tereny, torfowiska). Z kolei, borówka bagienna, podobnie jak czernica, ma ciemne jagody. 

Borówka bagienna - wartości odżywcze

Borówka bagienna - owoc z bagien kryje w sobie wiele witamin i kwasów organicznych (np. jabłkowego). Dostarcza organizmowi silnych antyoksydantów, w tym polifenoli, antocyjanów i flawonoidów. Do wartości odżywczych borówki bagiennej należą też witaminy A i C, pektyny (o właściwościach żelujących). 

Należy jednak uważać na pijanicę zbieraną w lesie. Choć same owoce nie są trujące, to ze względu na to, że występują na mokradłach, mogą być pokryte szkodliwym dla zdrowia grzybem. Nie trzeba się jednak bać borówki bagiennej pochodzącej z uprawy czy hodowli. 

Jakie właściwości ma borówka bagienna?

Wartości odżywcze łochyni sprawiają, że działa ona kojąco na organizm. W medycynie ludowej jagody od lat stosuje się w leczeniu dolegliwości brzucha, głównie za sprawą obecności flawonoidów. Jakie właściwości ma borówka bagienna? Przede wszystkim usprawnia procesy trawienne, ale również przeciwdziała silnym zaparciom i biegunkom

Antyoksydanty wpływają także na opóźnianie starzenia się komórek, wykazują właściwości przeciwnowotworowe i redukują objawy stresu oksydacyjnego. Bada się działanie insulinopędne borówki bagiennej, ponieważ zmniejsza ona poziom cukru we krwi. Co więcej, zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami wirusowymi. W dawnych czasach pijanicę podawano przy szkorbucie. 

Jak jeść i co zrobić z borówki bagiennej?

Właściwości prozdrowotne przekonały cię do skosztowania borówki bagiennej? Jak ją jeść i co z nią zrobić, aby maksymalnie czerpać korzyści z jej cennych wartości odżywczych? Najlepiej wykorzystać jagody, ale również liście łochyni, do naparów i herbatek. Owoce sprawdzą się także przy robieniu ciast i deserów - możesz użyć borówki zamiast rodzynek czy żurawiny. Na Wschodzie, na Sybirze, często używano borówki bagiennej do różnego rodzaju farszów. Szczególną popularnością cieszyły się pierogi z dodatkiem pijanicy.

Jeśli marzy ci się, aby zachować trochę lata również zimą, po prostu zasusz owoce. Tak przygotowane borówki bagienne przechowasz bez szwanku, a będą wspaniałą skarbnicą witaminy C. Niezastąpione będą również przetwory z pijanicy - dżem, syrop z borówek, marmolady, kisiele, konfitury. Niektórzy przygotowują też wino z łochyni. 

Źródła: Smaker.pl, zlotow.pila.lasy.gov.pl, bewilderedslavica.com, fajnyogrod.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ten chleb z cukinii to hit. Jest zdrowszy i smaczniejszy od tradycyjnego pieczywa »

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Czy masz zdrową relację z jedzeniem? Odpowiedz na kilka pytań [TEST] »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
30 min
36
>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2