Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rafaello na biszkopcie to prawdziwa gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają kokos. Przygotowanie tego wypieku nie zajmie dłużej niż godzinę, a efekt jest spektakularny. Nie tylko wizualnie. Cudowne połączenie lekkiego, puszystego biszkoptu przełożonego delikatną śmietankową masą z wiórkami kokosowymi to prawdziwa poezja smaku nie tylko dla koneserów. Jego niezwykły smak docenią nawet ci, którzy do tej pory unikali kokosu. Warto spróbować.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1034
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 142
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2191
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4213
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1034
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 142
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2191
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4213
Składniki
Ciasto refaello zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt do rafaello wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Białą czekoladę łamiemy na kostki, przerzucamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietankę 36% przelewamy do miski i ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Mikser odstawiamy na bok. Do kremu rafaello dodajemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy.
Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na pół, na dwa równej wielkości blaty ciasta.
Spód do ciasta rafaello nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Na nasączony spód wykładamy 2/3 masy, którą rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Krem przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto ponownie nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część ciasta, którą rozsmarowujemy na górze i po bokach naszego biszkoptu.
Ciasto rafaello na biszkopcie dekorujemy wiórkami kokosowymi.