Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa gratka dla wszystkich fanów kokosa. Lekki, puszysty biszkopt przełożony delikatną śmietankową masą i udekorowany wiórkami kokosowymi. Palce lizać!
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 205
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 211
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 143
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 72
Jeśli szukasz ciekawego dodatku do świątecznego obiadu to mam dla Ciebie dosk...
Odsłon: 205
Dziś poleca się mój nowy chlebek który wymyśliłam, chcecie przepis więc zapra...
Odsłon: 211
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 143
U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez ryb, a że to Wielkanoc to w wersj...
Odsłon: 72
Składniki
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Białą czekoladę łamiemy na kostki, przerzucamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietankę 36% przelewamy do miski i ubijamy na puch. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Mikser odstawiamy na bok. Do kremu dodajemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy.
Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na pół, na dwa równej wielkości blaty ciasta.
Spód nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Na nasączony spód wykładamy 2/3 masy, którą rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Krem przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto ponownie nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część ciasta, którą rozsmarowujemy na górze i po bokach naszego biszkoptu.
Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Przepisy Desery
Desery
Tort na 18 -tkę.
Desery
Babka drożdżowa z czekoladą
Desery
Izaura - sernik mojej rodzinki
Desery
Drożdżówki z rabarbarem
Tort na 18 -tkę.
Tort przygotowany na ostatnią chwilę , prosty ze smacznym kremem śmietankowym...
Odsłon: 182
Babka drożdżowa z czekoladą
Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto, które będzie niebanalne, a jednocześni...
Odsłon: 1932