Ewa_Gotuje

Nie wyrzucaj, gdy wracasz z warzywniaka. Zrób odżywcze pesto

W kuchni warto wykorzystywać wszystkie części zakupionych składników spożywczych. Jest to nie tylko ekonomiczne, ale i zdrowe dla organizmu. Najlepszym przykładem są liście marchewki, które wpływają korzystnie na krążenie i trawienie. Odkryj pyszny przepis na pesto z liści marchewki - pełne witamin i minerałów.

Pesto z liści marchewki pomoże pozbyć się obrzęków i nadmiaru wody z organizmu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć najczęściej zajadamy się korzeniem marchwi, czyli jej pomarańczową, słodszą częścią, nie warto zapominać również o zielonej natce. Marchewka jest w całości jadalna i pełna cennych składników odżywczych. Sprawdź, jak zastosować w kuchni liście marchwi i odkryj przepis na pesto z liści marchewki.

Sprawdź także: Domowe maggi bez chemii i polepszaczy. Przestaniesz kupować w sklepie

Liście marchewki - właściwości

Choć w smaku są nieco gorzkawe, to po obróbce termicznej ich aromat staje się łagodniejszy. Liście marchewki kryją wiele wartościowych składników odżywczych. To źródło witamin C i K, a także minerałów, w tym m.in. wapnia, magnezu, potasu. Są bogate w antyoksydanty, które wykazują prozdrowotny wpływ na ludzkie ciało.

Na co pomagają liście marchewki? Właściwości tej części popularnego warzywa mogą pomóc przy wielu dolegliwościach. Wzmacniają odporność, usprawniają procesy trawienne oraz krążenie. Działają moczopędnie, dlatego redukują obrzęki, detoksykują i usuwają nadmiar wody z organizmu. Liście natki traktuje się też jak środek antyseptyczny na rany oraz choroby jamy ustnej i dziąseł. 

Składniki odżywcze sprawiają, że do właściwości liści marchewki można także zaliczyć normowanie poziomu cukru we krwi i obniżanie ciśnienia. Co więcej, natka wpływa korzystnie na narząd wzroku.

Liście marchwi - zastosowanie

Większość osób po prostu je wyrzuca. Tymczasem, wbrew pozorom, zastosowanie liści marchwi w kuchni jest naprawdę szerokie. Nać marchewki nadaje się do mrożenia, tym bardziej więc będzie przydatnym i uniwersalnym składnikiem wielu potraw.

Napar z liści marchwi, stosowany do płukania jamy ustnej, pomoże złagodzić choroby dziąseł i stany zapalne w jej obrębie. Dodatkowo odświeży oddech. Co więcej, liście marchwi traktuj po prostu jak natkę pietruszki. Dodaj ją więc do sałatek, makaronów, zup czy koktajli z warzyw lub owoców. Możesz nawet poszatkować liście i położyć jako zieleninę na kanapce

Popularnym zastosowaniem liście marchewki stało się ostatnio przyrządzanie z nich zdrowego i pysznego pesto. Odkryj sprawdzony przepis na to prozdrowotne smarowidło, które możesz zaserwować na świeżym pieczywie, w sałatce lub np. jako sos do makaronu.

Pesto z liści marchewki - przepis

Jak zrobić pesto z liści marchewki? Przepis wymaga jedynie kilku składników, które nie tylko podkręcą smak zieleniny, ale też wzmocnią jej wartości odżywcze dla organizmu.

Składniki

  • natka z dwóch pęczków marchwi,
  • pół szklanki orzechów lub ziaren słonecznika,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek.

Przyrządzanie pesto z liści marchewki rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia natki. Pokrój ją następnie na mniejsze kawałki, usuń zgrubiałe łodyżki (część najbliżej korzenia marchwi) i umieść zieleninę w blenderze. Dodaj orzechy (lub ziarna słonecznika), obrane ząbki czosnku, sól i miksuj przez chwilę. Wlej odrobinę oliwy i miksuj ponownie. Dolewaj oliwę porcjami, aż uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Ewentualnie dopraw, jeśli smarowidło nie jest dla ciebie słone.

Sprawdzone przez naszych użytkowników przepisy na pesto z liści marchewki znajdziesz też poniżej:

Pesto z natki marchewki

 Pesto z natki marchewki Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pesto z natki marchewki

 Pesto z natki marchewki Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pesto z natki marchewki według Ewy Wachowicz

 Pesto z natki marchewki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Zobacz także:

Dodaj do wody i przepłucz tym włosy. Zapomnisz o przetłuszczaniu i siwieniu »

Prosty przepis na ciasto z kruszonką. Ten deser z owocami smakuje jak u babci »

Jak układać naczynia w zmywarce, by wszystkie były idealnie domyte? »

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5