Ewa_Gotuje

Niedoceniany rarytas naszych babć, prawdziwa bomba witaminowa. Jakie właściwości mają mirabelki i co z nich zrobić?

Dla wielu osób to ukochany, ale nieco zapomniany owoc z dzieciństwa. Tymczasem wartości odżywcze i właściwości zdrowotne mirabelki służą nie tylko najmłodszym, ale i dorosłym, dlatego warto sięgać po nie przez całe życie. Odkryj, co można zrobić z mirabelek - wybierz spośród sprawdzonych przepisów.

Co można zrobić z mirabelek? Puszyste ciasto z lodami to jedna z wielu możliwości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mała, żółta, często słodko-kwaśna, czyli mirabelka - zapomniany owoc, który w dzieciństwie chętnie serwowała nam babcia. Przypomnij sobie, jak drylować mirabelki i co można z nich zrobić. Odkryj klasyczne przepisy, jak i te bardziej nowoczesne, o których w dawnych czasach twoja rodzina mogła nie słyszeć.

Sprawdź także: Kiedy najlepiej pić sok z buraka - rano czy wieczorem? Wystarczy szklanka dziennie a serce i jelita będą lepiej pracować

Mirabelka - zapomniany owoc

Nie każdy wie, że mirabelka to odmiana śliwy domowej, wywodząca się z Azji. Roślina osiąga wysokość od trzech do sześciu metrów, coraz chętniej hodowana jest przez Polaków w ogrodach. Jej owoce są kuliste, żółte i najczęściej mają słodki smak (te wczesne mogą być słodko-kwaśne). W środku kryją niejadalne pestki, które łatwo odchodzą od miąższu. 

Mirabelka to zapomniany owoc, który niesłusznie mylony jest ze śliwką wiśniową (ałyczą). Choć drzewa oraz owoce różnią się barwą, to są podobne kształtem i rozmiarem. W Polsce najpopularniejsze są dwa rodzaje:

  • mirabelka z Nancy - inaczej francuska, uprawiana tradycyjnie (od lat). Owoce mają złotożółty kolor, słodkokwaśny smak, są soczyste i zbierane są na przełomie lipca i sierpnia,
  • mirabelka Flotowa - hodowana głównie na południu Polski, sprowadzona z Austrii. Owoce są bardzo małych rozmiarów, o intensywnej żółtej barwie z białym nalotem, zbierane w sierpniu. Nie są soczyste, cechują się słodkokwaśnym posmakiem.

Mirabelka - wartości odżywcze i kaloryczność

Ta odmiana śliwki domowej jest lekkostrawna, ale czy mirabelka jest kaloryczna? Choć w 100 gramach owoców kryje się 60 kcal, to na tle innych owoców, mirabelka wypada całkiem korzystnie. Ta sama porcja jabłek czy wiśni to ok. 50 kcal, gruszek - 57 kcal, winogron - 67 kcal, a bananów - 90 kcal.

Należy pamiętać, że ten rodzaj śliwki zawiera dużo, naturalnie występujących w owocach, cukrów prostych (w tym glukozę czy fruktozę). Warto jednak po niego sięgać, bo jednocześnie to prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera organizm w prawidłowym funkcjonowaniu.

Wartości odżywcze mirabelki są niedoceniane. To skarbnica witamin (w tym A, C i tych z grupy B) oraz minerałów (m.in. fosforu, żelaza, magnezu, potasu, wapnia). Śliwka dostarcza antyoksydantów (polifenoli i garbników), które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Znajduje się w niej także pektyna, czyli błonnik pokarmowy.

Jakie właściwości zdrowotne ma mirabelka?

Dzięki wartościom odżywczym mirabelka wykazuje szereg cennych właściwości zdrowotnych. Obecność witamin przekłada się na wzmocnienie odporności organizmu. Witamina C dodatkowo chroni przed rozwojem infekcji, ale też miażdżycy.

Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz zachowanie skóry, włosów i paznokci w zdrowej oraz dobrej kondycji. Co więcej, zawartość witamin z grupy B korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, poprawiając koncentrację, pamięć i samopoczucie

Antyoksydanty, których w śliwkach nie brakuje, również przekładają się na właściwości zdrowotne mirabelki. Owoce wykazują silne działanie przeciwutleniające, redukując objawy stresu oksydacyjnego, opóźniając starzenie się organizmu, ale też zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory. Garbniki działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco (przyspieszają procesy gojenia się ran). 

Błonnik pokarmowy wspiera procesy trawienne, przyspieszając odchudzanie i dba o zdrowie układu pokarmowego. Reguluje perystaltykę jelit, zmniejszając częstotliwość przykrych zaparć i wzdęć. Owoce spowalniają też proces wchłaniania glukozy, więc po ich zjedzeniu nie nastąpi gwałtowny skok cukru we krwi.

Kto powinien jeść mirabelki?

Zastanawiasz się, czy możesz jeść śliwki? Mirabelka - przeciwwskazaniami do jej spożywania są choroby trzustki, woreczka żółciowego i wątroby. Narządy te nie tolerują dużej ilości cukru, więc wszyscy ze wskazanymi dolegliwościami nie powinni jeść owoców w nadmiarze. Co więcej, nie jest to dobry produkt dla cukrzyków i osób z nadwagą oraz otyłością - sięgając po śliwki dostarczymy organizmowi sporą dawkę cukrów prostych.

Kto jednak powinien jeść mirabelki? Poza grupą osób z przeciwwskazaniami, ich spożywanie jest wskazane wszystkim. Dostarczą witamin i minerałów, korzystnie wpływając na cały organizm. Tym bardziej że są to też owoce lekkostrawne, więc nawet w przypadku choroby wrzodowej czy dolegliwości jelitowych, można je bezpiecznie spożywać. 

Jak drylować mirabelki?

Właściwości zdrowotne mirabelki sprawiły, że masz ochotę pobiec do sklepu po te śliwki? Zanim zjesz je ze smakiem, musisz jeszcze dowiedzieć się, jak drylować mirabelki, aby zrobić to szybko i bez szkody dla owoców. Ze względu na ich rozmiar, łatwo jest usunąć zbyt dużo cennego miąższu.

Mirabelki najczęściej dryluje się małym i ostrym nożykiem, ale można też wykorzystać wsuwkę do włosów. Wówczas wystarczy wbić jej zaokrąglony koniec w śliwkę, w miejscu ogonka i szybkim ruchem wyciągnąć pestkę, która zahaczy się o szpilkę. Niektórzy, szczególnie przy niewielkich owocach, po prostu lekko je ściskają, aby pestka sama wyskoczyła.

Jeśli przygotowujesz śliwki pod przetwory, warto też po prostu przesmażyć owoce w całości, a następnie przetrzeć je przez sito (wówczas pozbędziesz się wszystkich pestek naraz). Istnieje też drylownica do mirabelek, którą można kupić w sklepach z wyposażeniem kuchennym lub przez internet. To uniwersalne narzędzie, dzięki któremu pozbędziesz się też ziaren z wiśni czy czereśni. 

Co można zrobić z mirabelek? 

Wiesz już wszystko o domowej śliwie, oprócz tego, co można zrobić z mirabelek. Masz już duże pole do popisu, powtarzając tradycyjne przepisy z notesu babci. Choć mirabelka to zapomniany owoc, w ostatnich latach Polacy coraz chętniej sadzą ją w swoich ogrodach i przygotowują z niej przetwory. Jeśli masz ochotę na klasyczne receptury, koniecznie przyrządź dżem mirabelkowy, kompot, sok, nalewkę, konfiturę albo drożdżówki.

Co można zrobić z mirabelek? W miarę upływu czasu powstało coraz więcej nowoczesnych, szybkich lub prostych przepisów ze śliwkami. Przygotuj syrop z mirabelek, racuszki śliwkowe albo puszyste ciasto z owocami, które idealnie pasuje do kawy.

Poniżej znajdziesz najlepsze inspiracje na to, co można zrobić z mirabelek:

1. Dżem z mirabelek

 Dżem z mirabelek Zobacz przepis

Dżem z mirabelek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kompot z mirabelek na zimę

 Kompot z mirabelek na zimę Zobacz przepis

Kompot z mirabelek na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z mirabelek

 Nalewka z mirabelek Zobacz przepis

Nalewka z mirabelek na wódce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sernik na cieście maślankowym z mirabelkami

 Sernik na cieście maślankowym z mirabelkami Zobacz przepis

Sernik z mirabelkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto mirabelkowe

 Ciasto mirabelkowe Zobacz przepis

Ciasto mirabelkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ciasto jogurtowe z mirabelkami

 Ciasto jogurtowe z mirabelkami Zobacz przepis

Ciasto jogurtowe z mirabelkami i borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Uda kaczki z kiszonymi mirabelkami

 Uda kaczki z kiszonymi mirabelkami Zobacz przepis

Uda kaczki z kiszonymi mirabelkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gruziński sos tkemali

 Gruziński sos tkemali Zobacz przepis

Sos mirabelkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, radioklinika.pl, mirabelki.com.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »

Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »

Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 71

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 784

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0