Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciasto droźdżowe. Zwłaszcza,że wychodzi za każdym razem:) Dlatego często wykorzystuje je do wypieków. Tym razem zdecydowałam się na bułki:)
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Składniki
1.Oczyszczamy owoce i pozbawiamy je pestek.
2.Do lekko ciepłego mleka wkruszyc drożdże i wsypac cukier. Wszystko wymieszac.
3.Następnie do miski wsypac mąkę, sól oraz wbic dwa jajka. Lekko przemieszac. Potem wlac rozczyn i również lekko wymieszac. Na koniec dajemy miekką margarynę i całosc wyrabiamy dłońmi. I zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Następnie przechodzimy do robienia bułeczek. Ja zazwyczaj dzielę ciasto na cztery części a potem każdą lekko wałkuję, odcinam kawałek i robie kuleczkę. Potem ją rozpłaszczam i nakładam farsz w tym wypadku mirabelkę. Można posypac cukrem. Zlepiam bułkę i odstawiam. Smaruję rozkłóconym jajkiem i sypię kruszonką.
5. Przygotowuję blachę lekko smarując tłuszczem. Ukladam bułeczki w niedużych odstępach. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut aż się zrumienią.