Bardzo lubię ciasto droźdżowe. Zwłaszcza,że wychodzi za każdym razem:) Dlatego często wykorzystuje je do wypieków. Tym razem zdecydowałam się na bułki:)
Bułeczki z mirabelkami
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 50g drożdży
- 2 jajka
- 1 jajko do posmarowania
- szczypta soli
- margaryna kostka
- mirabelki
- kruszonka : 4 łyzki stołowe mąki ,3 łyżki cukru pudru , masło.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 50g drożdży
- 2 jajka
- 1 jajko do posmarowania
- szczypta soli
- margaryna kostka
- mirabelki
- kruszonka : 4 łyzki stołowe mąki ,3 łyżki cukru pudru , masło.

Etapy przygotowania
1.Oczyszczamy owoce i pozbawiamy je pestek.

2.Do lekko ciepłego mleka wkruszyc drożdże i wsypac cukier. Wszystko wymieszac.
3.Następnie do miski wsypac mąkę, sól oraz wbic dwa jajka. Lekko przemieszac. Potem wlac rozczyn i również lekko wymieszac. Na koniec dajemy miekką margarynę i całosc wyrabiamy dłońmi. I zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Następnie przechodzimy do robienia bułeczek. Ja zazwyczaj dzielę ciasto na cztery części a potem każdą lekko wałkuję, odcinam kawałek i robie kuleczkę. Potem ją rozpłaszczam i nakładam farsz w tym wypadku mirabelkę. Można posypac cukrem. Zlepiam bułkę i odstawiam. Smaruję rozkłóconym jajkiem i sypię kruszonką.
5. Przygotowuję blachę lekko smarując tłuszczem. Ukladam bułeczki w niedużych odstępach. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut aż się zrumienią.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 50g drożdży
- 2 jajka
- 1 jajko do posmarowania
- szczypta soli
- margaryna kostka
- mirabelki
- kruszonka : 4 łyzki stołowe mąki ,3 łyżki cukru pudru , masło.
1.Oczyszczamy owoce i pozbawiamy je pestek.
2.Do lekko ciepłego mleka wkruszyc drożdże i wsypac cukier. Wszystko wymieszac.
3.Następnie do miski wsypac mąkę, sól oraz wbic dwa jajka. Lekko przemieszac. Potem wlac rozczyn i również lekko wymieszac. Na koniec dajemy miekką margarynę i całosc wyrabiamy dłońmi. I zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4. Następnie przechodzimy do robienia bułeczek. Ja zazwyczaj dzielę ciasto na cztery części a potem każdą lekko wałkuję, odcinam kawałek i robie kuleczkę. Potem ją rozpłaszczam i nakładam farsz w tym wypadku mirabelkę. Można posypac cukrem. Zlepiam bułkę i odstawiam. Smaruję rozkłóconym jajkiem i sypię kruszonką.
5. Przygotowuję blachę lekko smarując tłuszczem. Ukladam bułeczki w niedużych odstępach. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut aż się zrumienią.