Bułki pszenne
Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 140 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 30 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 140 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 30 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru

Etapy przygotowania
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut aby zaczęły pracować.
Wymieszać mąkę, pozostałe mleko, rozpuszczone, przestudzone masło, sól oraz zaczyn drożdżowy i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 6 równych części, uformować bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, piec bułki przez 16-18 minut, aż będą złotobrązowe.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Mazurek to tradycyjny przysmak wielkanocny. Najczęściej robi się go z krucheg...
Odsłon: 33055
Ostatnio komentowane przepisy

Mazurek to tradycyjny przysmak wielkanocny. Najczęściej robi się go z krucheg...
Odsłon: 33055



Składniki
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 140 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 30 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut aby zaczęły pracować.
Wymieszać mąkę, pozostałe mleko, rozpuszczone, przestudzone masło, sól oraz zaczyn drożdżowy i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 6 równych części, uformować bułki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, piec bułki przez 16-18 minut, aż będą złotobrązowe.