Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kończy ci się pieczywo, a w domu nie ma drożdży? A może masz za mało czasu na długie ugniatanie ciasta drożdżowego? Mamy dla Ciebie rozwiązanie – szybki chleb majonezowy. Przygotuj go, a przekonasz się jak miękkie i smaczne może być domowe pieczywo. Jeśli lubisz aromatyczne wypieki, dodaj do ciasta łyżeczkę ziół prowansalskich lub kminku albo posyp wierzch chleba czarnuszką, sezamem lub makiem.
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 627
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 42
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 73
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 166
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 103
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 125
Ciasto Czekoladowa Chmurka to połączenie biszkoptu czekoladowego z czekoladow...
Odsłon: 627
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 42
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 73
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 166
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 103
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 125
Składniki
Zanim rozpoczniesz przygotowanie chleba, wyjmij wszystkie produkty z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Przygotuj blaszkę- keksówkę (12 × 30 cm) lub podłużny prodiż i wysmaruj formę masłem lub olejem. Upieczenie chleba w foremce będzie zdecydowanie wygodniejsze, a wypiek będzie miał ładny kształt.
Wymieszaj wszystkie suche składniki i odstaw. W drugiej misce wymieszaj 200 ml mleka z majonezem i powoli wsypuj mączną mieszankę do mlecznej, stale mieszając. Mieszaj, aż powstanie gęste ciasto bez grudek. W razie potrzeby dolej więcej mleka.
Przelej ciasto do foremki, uderz kilka razy o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz przez 25-35 minut w 180°C lub do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu wystaw blaszkę z chlebem na 10 minut do ostygnięcia, przejedź ostrym nożem po krawędziach foremki i wyjmij pieczywo.