Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kończy ci się pieczywo, a w domu nie ma drożdży? A może masz za mało czasu na długie ugniatanie ciasta drożdżowego? Mamy dla Ciebie rozwiązanie – szybki chleb majonezowy. Przygotuj go, a przekonasz się jak miękkie i smaczne może być domowe pieczywo. Jeśli lubisz aromatyczne wypieki, dodaj do ciasta łyżeczkę ziół prowansalskich lub kminku albo posyp wierzch chleba czarnuszką, sezamem lub makiem.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1048
Składniki
Zanim rozpoczniesz przygotowanie chleba, wyjmij wszystkie produkty z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Przygotuj blaszkę- keksówkę (12 × 30 cm) lub podłużny prodiż i wysmaruj formę masłem lub olejem. Upieczenie chleba w foremce będzie zdecydowanie wygodniejsze, a wypiek będzie miał ładny kształt.
Wymieszaj wszystkie suche składniki i odstaw. W drugiej misce wymieszaj 200 ml mleka z majonezem i powoli wsypuj mączną mieszankę do mlecznej, stale mieszając. Mieszaj, aż powstanie gęste ciasto bez grudek. W razie potrzeby dolej więcej mleka.
Przelej ciasto do foremki, uderz kilka razy o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz przez 25-35 minut w 180°C lub do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu wystaw blaszkę z chlebem na 10 minut do ostygnięcia, przejedź ostrym nożem po krawędziach foremki i wyjmij pieczywo.