Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kończy ci się pieczywo, a w domu nie ma drożdży? A może masz za mało czasu na długie ugniatanie ciasta drożdżowego? Mamy dla Ciebie rozwiązanie – szybki chleb majonezowy. Przygotuj go, a przekonasz się jak miękkie i smaczne może być domowe pieczywo. Jeśli lubisz aromatyczne wypieki, dodaj do ciasta łyżeczkę ziół prowansalskich lub kminku albo posyp wierzch chleba czarnuszką, sezamem lub makiem.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327966
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8679
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7284
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4987
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327966
Składniki
Zanim rozpoczniesz przygotowanie chleba, wyjmij wszystkie produkty z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Przygotuj blaszkę- keksówkę (12 × 30 cm) lub podłużny prodiż i wysmaruj formę masłem lub olejem. Upieczenie chleba w foremce będzie zdecydowanie wygodniejsze, a wypiek będzie miał ładny kształt.
Wymieszaj wszystkie suche składniki i odstaw. W drugiej misce wymieszaj 200 ml mleka z majonezem i powoli wsypuj mączną mieszankę do mlecznej, stale mieszając. Mieszaj, aż powstanie gęste ciasto bez grudek. W razie potrzeby dolej więcej mleka.
Przelej ciasto do foremki, uderz kilka razy o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz przez 25-35 minut w 180°C lub do momentu suchego patyczka. Po upieczeniu wystaw blaszkę z chlebem na 10 minut do ostygnięcia, przejedź ostrym nożem po krawędziach foremki i wyjmij pieczywo.