Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie kruche, owocowe i słodkie – takie właśnie są rogaliki. To przepis na tradycyjny wypiek z delikatnym dodatkiem laski wanilii.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 336
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 557
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 3648
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 102
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 4883
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 336
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 557
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 3648
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 102
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 4883
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier oraz zimne masło pokrojone na kawałki.
Wydrąż ziarenka z laski wanilii i dodaj je do miski. Wbij jajko i dodaj mleko. Całość szybko zagnieć na jednolite ciasto, starając się nie ogrzewać go zbyt długo dłońmi. Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj dwie kule z ciasta, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na duże koło. Potnij na trójkąty, powinno wyjść około 8 trójkątów z każdego placka). Na szerszej części nałóż małą ilość konfitury. Delikatnie zroluj, zaczynając od szerszej strony do węższego czubka. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw rogaliki do piekarnika i piecz przez około 15 minut aż będą lekko złociste. Po ostudzeniu możesz je posypać cukrem pudrem.