Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie kruche, owocowe i słodkie – takie właśnie są rogaliki. To przepis na tradycyjny wypiek z delikatnym dodatkiem laski wanilii.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8306
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 462
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8306
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 462
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier oraz zimne masło pokrojone na kawałki.
Wydrąż ziarenka z laski wanilii i dodaj je do miski. Wbij jajko i dodaj mleko. Całość szybko zagnieć na jednolite ciasto, starając się nie ogrzewać go zbyt długo dłońmi. Powinno być gładkie i elastyczne. Uformuj dwie kule z ciasta, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby ciasto dobrze się schłodziło.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na duże koło. Potnij na trójkąty, powinno wyjść około 8 trójkątów z każdego placka). Na szerszej części nałóż małą ilość konfitury. Delikatnie zroluj, zaczynając od szerszej strony do węższego czubka. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw rogaliki do piekarnika i piecz przez około 15 minut aż będą lekko złociste. Po ostudzeniu możesz je posypać cukrem pudrem.