Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Langosz
  • Przekąski
  • Przepis na

Langosz

16.05.2025 Odsłon: 77914
5.0 (91 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Jeśli szukasz pomysłu na ciepłą przekąskę i nie lubisz skomplikowanych dań, to przygotuj langosze. Przepis jest świetną alternatywą dla gotowych produktów do odgrzania dostępnych w każdym sklepie. Jego główną zaletą jest możliwość dobrania dodatków do własnych preferencji, a także szybkość przygotowania. Ciasto wymaga tylko prostych składników, a smażenie na głębokim tłuszczu nie trwa długo. Dzięki temu możesz zrobić w kilka chwil langosze dla swoich bliskich albo przygotować się na wizytę niespodziewanych gości. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu – jeszcze gorące, chrupiące i pachnące czosnkiem.   

Langosz – co to jest? 

Polacy uwielbiają kuchnię węgierską, bo jest sycąca, kolorowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że przypadły im do gustu również przekąski na ciepło, a jedną z nich jest właśnie langosz. To węgierski placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu, który ma od kilku do kilkunastu centymetrów średnicy. Przygotowuje się go na bazie prostych składników – mąki pszennej, mleka, drożdży, oleju, cukru i soli. W najbardziej klasycznej wersji podaje się je z oliwą i czosnkiem, ale to danie stało się tak popularne, że zaczęło przybierać różne formy. Dzięki temu każdy może je dostosować do własnych upodobań smakowych. Węgierski placek często robi się też z mąki pszennej, drożdży, mleka, cukru i dodatku utłuczonych gotowanych ziemniaków. Wtedy jest on bardziej sycący i ma mocniej zbitą konsystencję. 

Węgierskie langosze mają charakterystyczną okrągłą i spłaszczoną formę. Często ich owal jest nieregularny, ale za to smakuje wyśmienicie. Ciasto ma chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze. Langosze węgierskie podawane są zazwyczaj na jarmarkach, festynach czy deptakach. Kojarzą się głównie z jedzeniem ulicznym, a ich przygotowanie w domu jest bardzo łatwe. 

Jeśli jesteś fanem kuchni węgierskiej, sprawdź też nasz przepis na bogracz albo gulasz z kluseczkami. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis na langosze – o czym pamiętać? 

Tak jak w przypadku innych ciast drożdżowych, tak samo przepis na langosze węgierskie rozpoczyna się od zrobienia rozczynu. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do tego trzeba rozkruszyć drożdże i dodać odrobinę cukru. Kiedy całość zacznie pracować i zwiększy swoją objętość, trzeba połączyć rozczyn z pozostałymi składnikami, aby zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do rąk. Po wyrobieniu, ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie – przynajmniej 30 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. Po tym czasie od razu podziel je na porcje i delikatnie uformuj placki. Nie używaj do tego wałka. Przepis na langosze ma być prosty i domowy, dlatego nieregularne kształty są tu jak najbardziej wskazane. Węgierski placek powinien mieć grubość około 1 centymetra. Zbyt cienkie ciasto przypali się i będzie twarde. 

Jak smażyć langosze węgierskie? 

Smażenie to najważniejszy etap przygotowywania langoszy węgierskich. Tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, najlepiej do około 180°C. Najlepiej użyć do tego termometru kuchennego albo sprawdzić, czy kawałeczek ciasta po wrzuceniu od razu się smaży i wydobywają się z niego bąbelki. Zbyt zimny tłuszcz sprawi, że ciasto nasiąknie tłuszczem, a zbyt gorący – przypali langosze z zewnątrz, nie dosmażając wnętrza.  

Najlepiej smażyć je partiami, po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu warto odłożyć je na chwilę na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Z czym podawać langosze? 

W tym przepisie proponujemy podanie placka drożdżowego smażonego na tłuszczu z wieloma składnikami. Bazą jest oliwa z czosnkiem, która pasuje właściwie do każdych dodatków. Następnie rozsmaruj wierzch kwaśną śmietaną. W takiej tradycyjnej wersji często podawane są langosze węgierskie na jarmarkach albo festynach.  

Pozostałe składniki proponowane w naszym przepisie to szynka, tarty ser i kukurydza. Możesz jeszcze dodać słodką paprykę pokrojoną w kostkę albo jej marynowaną wersję. Zamiast szynki, warto użyć podsmażonego i chrupiącego boczku. Doskonale pasuje on do kwaśnej śmietany, czosnku i oliwy. Polecamy też urozmaicić smak karmelizowaną cebulą.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tarta z jabłkiem i figami

Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Figi
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 1515

> 60 min >60 min
7
ewaeu
ewaeu
Zupy

Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Zupy Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Po prostu pyszna zupa.

  • Kremy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5661

do 60 min 60 min
7
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 372

do 15 min 15 min
5
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7694

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 392

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2890

do 30 min 30 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tarta z jabłkiem i figami

Ciasta Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z o...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Figi
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Włoskie
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 1515

> 60 min >60 min
7
ewaeu
ewaeu
Zupy

Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Zupy Pikantna zupa krem z cukinii z serem feta

Po prostu pyszna zupa.

  • Kremy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 5661

do 60 min 60 min
7
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 372

do 15 min 15 min
5
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7694

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 392

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2890

do 30 min 30 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Langosz
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
Do podania np.:
  • 200 ml kwaśniej śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 gramów żółtego sera
  • 150 g szynki wędzonej
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • szczypiorek, bazylia lub inne zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym (około 40°C) mleku i odstaw na kwadrans. W oczekiwaniu, aż zaczyn wyrośnie, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, zamknij w szczelnym naczyniu i odstaw do lodówki.

2

Mąkę przesiej przez sitko i połącz z solą. Połącz je z zaczynem i wyrób ręcznie na jednolite ciasto (powinno zająć ci to około 10 minut – jak przy wyrabianiu ciasta na pizzę). Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj nieco mąki. Kiedy uzyska zwartą konsystencję (będzie stosunkowo łatwo odchodzić od dłoni), dodaj olej rzepakowy i zagniataj jeszcze przez chwilę. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i pozostaw w cieple na pół godziny.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego 8-10 kulek, ułóż je w odstępach na natłuszczonej powierzchni (łatwiej ci będzie je później odkleić), lekko spłaszcz i odstaw ponownie do wyrośnięcia na kilkanaście minut.

4

Uformuj z wyrośniętych kulek owalne placki. Smaż je po kolei na oleju rozgrzanym do około 180°C – po około 2 minuty z każdej strony, czyli do uzyskania złocistego koloru. Langosz powinien być chrupiący z wierzchu i miękki w środku.

5

Posmaruj langosze oliwą z czosnkiem. Następnie posmaruj je śmietaną i rozsyp na wierzchu drobno pokrojoną szynkę, starty na tarce ser i kukurydzę. Ozdób szczypiorkiem. Podawaj langosze gorące. Dodatki możesz komponować wedle własnych upodobań.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki