Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pomysłu na ciepłą przekąskę i nie lubisz skomplikowanych dań, to przygotuj langosze. Przepis jest świetną alternatywą dla gotowych produktów do odgrzania dostępnych w każdym sklepie. Jego główną zaletą jest możliwość dobrania dodatków do własnych preferencji, a także szybkość przygotowania. Ciasto wymaga tylko prostych składników, a smażenie na głębokim tłuszczu nie trwa długo. Dzięki temu możesz zrobić w kilka chwil langosze dla swoich bliskich albo przygotować się na wizytę niespodziewanych gości. Najlepiej smakują tuż po usmażeniu – jeszcze gorące, chrupiące i pachnące czosnkiem.
Polacy uwielbiają kuchnię węgierską, bo jest sycąca, kolorowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że przypadły im do gustu również przekąski na ciepło, a jedną z nich jest właśnie langosz. To węgierski placek drożdżowy smażony na głębokim tłuszczu, który ma od kilku do kilkunastu centymetrów średnicy. Przygotowuje się go na bazie prostych składników – mąki pszennej, mleka, drożdży, oleju, cukru i soli. W najbardziej klasycznej wersji podaje się je z oliwą i czosnkiem, ale to danie stało się tak popularne, że zaczęło przybierać różne formy. Dzięki temu każdy może je dostosować do własnych upodobań smakowych. Węgierski placek często robi się też z mąki pszennej, drożdży, mleka, cukru i dodatku utłuczonych gotowanych ziemniaków. Wtedy jest on bardziej sycący i ma mocniej zbitą konsystencję.
Węgierskie langosze mają charakterystyczną okrągłą i spłaszczoną formę. Często ich owal jest nieregularny, ale za to smakuje wyśmienicie. Ciasto ma chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze. Langosze węgierskie podawane są zazwyczaj na jarmarkach, festynach czy deptakach. Kojarzą się głównie z jedzeniem ulicznym, a ich przygotowanie w domu jest bardzo łatwe.
Jeśli jesteś fanem kuchni węgierskiej, sprawdź też nasz przepis na bogracz albo gulasz z kluseczkami.
Tak jak w przypadku innych ciast drożdżowych, tak samo przepis na langosze węgierskie rozpoczyna się od zrobienia rozczynu. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do tego trzeba rozkruszyć drożdże i dodać odrobinę cukru. Kiedy całość zacznie pracować i zwiększy swoją objętość, trzeba połączyć rozczyn z pozostałymi składnikami, aby zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i nie kleić się do rąk. Po wyrobieniu, ciasto musi mieć czas na wyrośnięcie – przynajmniej 30 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. Po tym czasie od razu podziel je na porcje i delikatnie uformuj placki. Nie używaj do tego wałka. Przepis na langosze ma być prosty i domowy, dlatego nieregularne kształty są tu jak najbardziej wskazane. Węgierski placek powinien mieć grubość około 1 centymetra. Zbyt cienkie ciasto przypali się i będzie twarde.
Smażenie to najważniejszy etap przygotowywania langoszy węgierskich. Tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, najlepiej do około 180°C. Najlepiej użyć do tego termometru kuchennego albo sprawdzić, czy kawałeczek ciasta po wrzuceniu od razu się smaży i wydobywają się z niego bąbelki. Zbyt zimny tłuszcz sprawi, że ciasto nasiąknie tłuszczem, a zbyt gorący – przypali langosze z zewnątrz, nie dosmażając wnętrza.
Najlepiej smażyć je partiami, po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu warto odłożyć je na chwilę na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
W tym przepisie proponujemy podanie placka drożdżowego smażonego na tłuszczu z wieloma składnikami. Bazą jest oliwa z czosnkiem, która pasuje właściwie do każdych dodatków. Następnie rozsmaruj wierzch kwaśną śmietaną. W takiej tradycyjnej wersji często podawane są langosze węgierskie na jarmarkach albo festynach.
Pozostałe składniki proponowane w naszym przepisie to szynka, tarty ser i kukurydza. Możesz jeszcze dodać słodką paprykę pokrojoną w kostkę albo jej marynowaną wersję. Zamiast szynki, warto użyć podsmażonego i chrupiącego boczku. Doskonale pasuje on do kwaśnej śmietany, czosnku i oliwy. Polecamy też urozmaicić smak karmelizowaną cebulą.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4609
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 878
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8322
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13153
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 471
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 146
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4609
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 878
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8322
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13153
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 471
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 146
Składniki
Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym (około 40°C) mleku i odstaw na kwadrans. W oczekiwaniu, aż zaczyn wyrośnie, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, zamknij w szczelnym naczyniu i odstaw do lodówki.
Mąkę przesiej przez sitko i połącz z solą. Połącz je z zaczynem i wyrób ręcznie na jednolite ciasto (powinno zająć ci to około 10 minut – jak przy wyrabianiu ciasta na pizzę). Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj nieco mąki. Kiedy uzyska zwartą konsystencję (będzie stosunkowo łatwo odchodzić od dłoni), dodaj olej rzepakowy i zagniataj jeszcze przez chwilę. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i pozostaw w cieple na pół godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego 8-10 kulek, ułóż je w odstępach na natłuszczonej powierzchni (łatwiej ci będzie je później odkleić), lekko spłaszcz i odstaw ponownie do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Uformuj z wyrośniętych kulek owalne placki. Smaż je po kolei na oleju rozgrzanym do około 180°C – po około 2 minuty z każdej strony, czyli do uzyskania złocistego koloru. Langosz powinien być chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Posmaruj langosze oliwą z czosnkiem. Następnie posmaruj je śmietaną i rozsyp na wierzchu drobno pokrojoną szynkę, starty na tarce ser i kukurydzę. Ozdób szczypiorkiem. Podawaj langosze gorące. Dodatki możesz komponować wedle własnych upodobań.