Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz to tradycyjne węgierskie danie. Trudno jednak wskazać jedynie słuszny przepis na ten specjał. Każda gospodyni przygotowuje gulasz według swojej sprawdzonej receptury. Zwykle serwuje go z galuskami czyli węgierskimi kluseczkami. Węgierski gulasz smakuje najlepiej na drugi dzień po ugotowaniu.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 76
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 76
Składniki
Umyj wołowinę. Usuń z niej błonki i inne niedoskonałości. Pokrój na nieduże kawałki. Obsmaż krótko z każdej ze stron na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego smalcu. Zdejmij mięso z patelni (pozostawiając na niej smalec) i przełóż do dość dużego garnka z grubym dnem.
Pokrój cebulę w piórka i podsmaż na pozostawionym na patelni smalcu (dołóż go nieco, jeśli zachodzi taka potrzeba). Przełóż zawartość patelni do garnka z mięsem.
Przesmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego smalcu wszystkie rodzaje suszonej papryki i także przełóż ją do garnka. By nie zmarnować cennych, aromatycznych składników na patelni, zalej ją (gorącą) odrobiną wody i po chwili przelej ją do garnka.
Wlej do ganka czerwone wino. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i kminek. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie ustaw palnik na najniższą moc. Gotuj gulasz tak długo, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas zamieszaj.
Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj gulasz jeszcze około 20 minut (aż zmięknie papryka), doprawiając do smaku solą i pieprzem.