Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni to smak tradycji, który nigdy się straci na atrakcyjności. Gęsty, pachnący miąższ, chrupiąca skórka i ziarna słonecznika sprawiają, że masz ochotę jeść go bez żadnych dodatków. Żytni chlebek będzie idealny do śniadaniowych past, jak i baza do domowych kanapek. Dzięki temu przepisowi przypomnisz sobie prawdziwy smak domowego pieczywa i już nie wrócisz do sklepowych bochenków.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 23
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7982
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 23
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7982
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Składniki
Wsyp mąkę (lub mąkę żytnią i pszenną) do miski, dolej wodę, zakwas, po czym wymieszaj składniki łyżką. Możesz także użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta. Gdy składniki ciasta lekko się połączą, dodaj sól i ponownie wyrabiaj. Proces wyrabiania powinien zająć ok. 10 minut. Pod koniec dosyp ziarna słonecznika i wymieszaj. Ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne.
Przygotuj dwie podłużne foremki (10 x 30 cm), wysmaruj je masłem i posyp mąką (nadmiar otrzep). Wyrobione ciasto podziel na dwie części, każdą z nich umieść w foremce, wygładź powierzchnię i posyp płatkami owsianymi. Jeśli lubisz chleby z ziarnami, do posypki możesz użyć także czarnuszki, sezamu czy kminku. Foremki z ciastem chlebowym przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W razie potrzeby odstaw na kolejną godzinę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 225°C i wstaw obie foremki. Piecz chleby przez ok. 25 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200°C i trzymaj pieczywo przez kolejne 25 minut. Chlebki powinny łatwo odchodzić od formy, a po zapukaniu wydawać głuchy dźwięk. Upieczony chleb żytni wyjmij z foremki i odstaw do wystudzenia na kratce. Przechowuj pod przykryciem, a długo zachowa świeżość.