Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni na zakwasie nie zawiera mąki pszennej ani drożdży, więc będzie idealny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową na te obydwa produkty. Ten chleb wychodzi bardzo miękki, gęsty, z lekką kwasowością charakterystyczną dla chleba żytniego i dobrze wypieczoną chrupiącą skórką.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2330
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1448
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 535
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1326
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2330
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1448
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 535
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1326
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj wodę, zakwas i sól. Następnie dodaj przesianą mąkę i 1 łyżkę oliwy. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Możesz użyć robota kuchennego, by usprawnić sobie pracę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Miskę wysmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie uderz w ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Delikatnie rozciągaj i składaj ciasto. Ponownie przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejną godzinę.
Ostrożnie wyjmij ciasto, przełóż na posmarowaną mąką stolnicy i uformuj 2 okrągłe bochenki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Wyłóż na nią chleb. Zrób poprzeczne nacięcia na wierzchu chleba. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, jednej półce ustaw blachę z chlebem, a na drugiej naczynie żaroodporne z wodą. Po pierwszym 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i trzymaj chleb jeszcze 35 minut, aby stał się chrupiący. Gdy chleb będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i studź na kratce lub na bawełnianej ściereczce.