Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni na zakwasie nie zawiera mąki pszennej ani drożdży, więc będzie idealny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową na te obydwa produkty. Ten chleb wychodzi bardzo miękki, gęsty, z lekką kwasowością charakterystyczną dla chleba żytniego i dobrze wypieczoną chrupiącą skórką.
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4935
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 162
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Dzisiaj nasze kotlety będą dedykowane wnukom, które nie przepadają za czosnki...
Odsłon: 4935
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 162
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj wodę, zakwas i sól. Następnie dodaj przesianą mąkę i 1 łyżkę oliwy. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut. Możesz użyć robota kuchennego, by usprawnić sobie pracę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
Miskę wysmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie uderz w ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Delikatnie rozciągaj i składaj ciasto. Ponownie przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejną godzinę.
Ostrożnie wyjmij ciasto, przełóż na posmarowaną mąką stolnicy i uformuj 2 okrągłe bochenki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Wyłóż na nią chleb. Zrób poprzeczne nacięcia na wierzchu chleba. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, jednej półce ustaw blachę z chlebem, a na drugiej naczynie żaroodporne z wodą. Po pierwszym 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika i trzymaj chleb jeszcze 35 minut, aby stał się chrupiący. Gdy chleb będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i studź na kratce lub na bawełnianej ściereczce.