Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową focaccię, w której zakocha się cała rodzina. Możesz przygotować większą porcję ciasta i przechowywać ją przez 2 dni w lodówce lub zamrozić. Wtedy upieczenie tej zjawiskowej przekąski zajmie ci tylko chwilę. Kolorowa focaccia wyśmienicie smakuje solo lub w towarzystwie domowego sosu pomidorowego.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 279
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3768
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 279
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3768
Składniki
Do szklanki z ciepłą wodą (ok. 60 ml) wkrusz drożdże, dodaj cukier, dwie łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po czym przelej roztwór do misy miksera i użyj specjalnego haka do wyrabiania ciasta. Ciasto możesz także zagnieść ręcznie.
Do zaczynu powoli dosypuj połowę porcji mąki i ustaw mikser na wolne obroty. Do misy dodawaj stopniowo resztę wody i mąki oraz ok. 60 ml oleju i sól. Mieszaj mikserem lub wyrabiaj ręką do momentu, aż składniki się połączą. Następnie przełóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj około 15 minut. Ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne.
Wierzch gotowego ciasta ponownie przełóż do miski, posmaruj oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
Dno czarnej blachy z piekarnika lub foremki do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wylej oliwę i dokładnie wysmaruj powierzchnię. Zanurz dłonie w oleju, wyjmij ciasto z miski, przełóż na stolnicę, lekko rozwałkuj i przenieś na blachę. W razie potrzeby dodatkowo rozciągnij ciasto palcami. Odstaw blaszkę na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zajmij się dekoracją. Z pokrojonych w plasterki oliwek i pomidorków koktajlowych ułóż płatki kwiatów, a z natki pietruszki i świeżego koperku ułóż łodygi i liście. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 -220°C na ok.20 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru. Wypiek podawaj skropiony oliwą i posypany solą.