Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki orkiszowe przygotowane w domu nie tylko pięknie pachną, ale także zaskoczą cię swoim wyjątkowym smakiem. Mają chrupiącą skórkę, a miękki środek uzupełniony jest ziarnami słonecznika.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 73
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 73
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj rozczyn. Wodę podgrzej w rondelku, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wymieszaj ją z cukrem, dodaj łyżkę mąki orkiszowej i rozkrusz drożdże. Całość przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Pozostałą mąkę orkiszową przesiej do dużej miski. Posól ją i delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie. Wlej maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej) oraz wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodaj masło w temperaturze pokojowej. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Teraz wymieszaj ciasto z ziarenkami słonecznika. Podziel je na równe kawałki i uformuj z nich kulki. Przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz na środku zrobić nacięcie ostrym nożem. Opcjonalnie posyp bułki ulubionymi ziarnami. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć w 10-15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz bułki 15-20 minut. Wyjmij i wystudź na kratce.