Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz szybko przygotować pyszne pieczywo na śniadanie lub kolację? Wybierz bułki drożdżowe bez zaczynu!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2020
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5402
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3700
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2020
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5402
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5463
Składniki
Wstaw bułki do piekarnika i piecz około 15-20 minut aż zrobią się złote z zewnątrz.
Masło wyciągnij z lodówki i podgrzej w rondelku, aby się rozpuściło. Odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wsyp opakowanie drożdży i wbij jajko. Zalej podgrzaną wodą oraz mlekiem (nie mogą być gorące, tylko ciepłe). Wsyp cukier i sól. Zacznij mieszać wszystkie składniki, a kiedy się połączą, wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj gładkie ciasto przez kilka minut. Po tym czasie uformuj kulę i przykryj ściereczką. Poczekaj około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Podziel na równe części i uformuj kulki. Lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz delikatnie je przeciąć z wierzchu, aby miały wybrany wzór po upieczeniu. Przykryj i odstaw jeszcze na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.