Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz szybko przygotować pyszne pieczywo na śniadanie lub kolację? Wybierz bułki drożdżowe bez zaczynu!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15720
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1474
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12658
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15720
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1474
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12658
Składniki
Wstaw bułki do piekarnika i piecz około 15-20 minut aż zrobią się złote z zewnątrz.
Masło wyciągnij z lodówki i podgrzej w rondelku, aby się rozpuściło. Odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wsyp opakowanie drożdży i wbij jajko. Zalej podgrzaną wodą oraz mlekiem (nie mogą być gorące, tylko ciepłe). Wsyp cukier i sól. Zacznij mieszać wszystkie składniki, a kiedy się połączą, wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj gładkie ciasto przez kilka minut. Po tym czasie uformuj kulę i przykryj ściereczką. Poczekaj około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Podziel na równe części i uformuj kulki. Lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz delikatnie je przeciąć z wierzchu, aby miały wybrany wzór po upieczeniu. Przykryj i odstaw jeszcze na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.