Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz szybko przygotować pyszne pieczywo na śniadanie lub kolację? Wybierz bułki drożdżowe bez zaczynu!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Wstaw bułki do piekarnika i piecz około 15-20 minut aż zrobią się złote z zewnątrz.
Masło wyciągnij z lodówki i podgrzej w rondelku, aby się rozpuściło. Odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wsyp opakowanie drożdży i wbij jajko. Zalej podgrzaną wodą oraz mlekiem (nie mogą być gorące, tylko ciepłe). Wsyp cukier i sól. Zacznij mieszać wszystkie składniki, a kiedy się połączą, wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj gładkie ciasto przez kilka minut. Po tym czasie uformuj kulę i przykryj ściereczką. Poczekaj około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Podziel na równe części i uformuj kulki. Lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz delikatnie je przeciąć z wierzchu, aby miały wybrany wzór po upieczeniu. Przykryj i odstaw jeszcze na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.