Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz szybko przygotować pyszne pieczywo na śniadanie lub kolację? Wybierz bułki drożdżowe bez zaczynu!
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21929
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1898
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21929
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1898
Składniki
Wstaw bułki do piekarnika i piecz około 15-20 minut aż zrobią się złote z zewnątrz.
Masło wyciągnij z lodówki i podgrzej w rondelku, aby się rozpuściło. Odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Wsyp opakowanie drożdży i wbij jajko. Zalej podgrzaną wodą oraz mlekiem (nie mogą być gorące, tylko ciepłe). Wsyp cukier i sól. Zacznij mieszać wszystkie składniki, a kiedy się połączą, wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj gładkie ciasto przez kilka minut. Po tym czasie uformuj kulę i przykryj ściereczką. Poczekaj około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wbij pięść w wyrośnięte ciasto. Podziel na równe części i uformuj kulki. Lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz delikatnie je przeciąć z wierzchu, aby miały wybrany wzór po upieczeniu. Przykryj i odstaw jeszcze na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu.