Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb słonecznikowy domowej roboty to świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu, zwłaszcza w czasach, gdy coraz trudniej znaleźć dobrą piekarnię, a większość dostępnych na rynku wyrobów powstaje z głęboko mrożonego ciasta na zapleczu marketów. Domowy chleb słonecznikowy jest pełen smaku i aromatu, długo zachowuje świeżość i znakomicie nadaje się do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych kanapek.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 330
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3830
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 330
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3830
Składniki
Przygotuj zaczyn. Rozkrusz drożdże i zalej w misce 3 łyżkami wody o temperaturze około 35°C. Dodaj miód, łyżkę mąki i wymieszaj zaczyn tak, by drożdże się rozpuściły. Pozostaw na około 15 minut w ciepłym miejscu.
Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko do miski. Wymieszaj z solą.
Dodaj do mąki zaczyn drożdżowy, resztę wody i 150 g nasion słonecznika. Wymieszaj – ręcznie lub mikserem na niskich obrotach – na jednolitą, elastyczną masę. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny – do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je do keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch ciasta i oprósz resztą nasion słonecznika. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Wstaw ciasto do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez około 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz przez kolejnych 30-40 minut.
Gotowy chleb słonecznikowy wyjmij z piekarnika i ostudź przed rozkrojeniem.