Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki bez drożdży są mięciutkie i puszyste. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jako pieczywo śniadaniowe czy szybka przekąska podczas spaceru. Są gotowe do spożycia już w 30 minut, co jest ich największą zaletą w porównaniu do pieczywa drożdżowego. Wystarczy kilka składników, które zapewne masz w kuchennej szafce. Od dzisiaj nie będą ci już straszne niedziele niehandlowe i brak bułek rano na śniadanie.
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 573
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 573
Składniki
Masło rozpuść i całkowicie ostudź. W dużej misce umieść masło, mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, do powstania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodawaj po łyżce mąki lub mleka, by kontrolować konsystencję. Na końcu masa powinna odchodzić samodzielnie od rąk.
Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 12-15 bułeczek i ułóż je na blaszce, w odległości min. 3 cm od siebie. W przeciwnym razie skleją się podczas rośnięcia.
Bułeczki posyp nasionami słonecznika lub innymi ulubionymi dodatkami. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Bułki bez drożdży piecz przez 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj je niewielką ilością roztopionego masła. Podawaj na ciepło, jako dodatek do głównych posiłków lub przekąskę.