Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki bez drożdży są mięciutkie i puszyste. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jako pieczywo śniadaniowe czy szybka przekąska podczas spaceru. Są gotowe do spożycia już w 30 minut, co jest ich największą zaletą w porównaniu do pieczywa drożdżowego. Wystarczy kilka składników, które zapewne masz w kuchennej szafce. Od dzisiaj nie będą ci już straszne niedziele niehandlowe i brak bułek rano na śniadanie.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 139
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2494
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 139
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 177
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 743
Składniki
Masło rozpuść i całkowicie ostudź. W dużej misce umieść masło, mleko, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, do powstania elastycznego ciasta. W razie potrzeby dodawaj po łyżce mąki lub mleka, by kontrolować konsystencję. Na końcu masa powinna odchodzić samodzielnie od rąk.
Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 12-15 bułeczek i ułóż je na blaszce, w odległości min. 3 cm od siebie. W przeciwnym razie skleją się podczas rośnięcia.
Bułeczki posyp nasionami słonecznika lub innymi ulubionymi dodatkami. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Bułki bez drożdży piecz przez 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj je niewielką ilością roztopionego masła. Podawaj na ciepło, jako dodatek do głównych posiłków lub przekąskę.