Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek cebulowy to wyjątkowa propozycja domowego pieczywa, którą przygotujesz zaskakująco szybko – bez zakwasu lub drożdżowego zaczynu. Wystarczy połączyć składniki, a po chwili kuchnię wypełni zapach ciepłego, chrupiącego chleba z aromatyczną cebulą i kawałkami boczku. Szukasz wersji wegetariańskiej? Po prostu pomiń boczek, a nadal otrzymasz pełen smaku wypiek. Taki chlebek będzie również idealną przekąską na imprezę, podany z ulubionym dipem lub pastą do smarowania.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14981
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44845
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 716
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14981
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44845
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 661
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 716
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę o podobnej wielkości. W garnku lub na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulkę, a po chwili boczek. Przesmażaj ok. 5-7 minut.
Przygotuj ciasto. Do misy miksera wbij jajka i ubij ze szczyptą soli. Następnie wlej mleko i wymieszaj. Partiami dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu dodaj olej, starty ser oraz kminek lub inne, ulubione przyprawy (opcjonalnie). Wymieszaj ciasto do połączenia składników. Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę z boczkiem i wymieszaj ostatni raz.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksówki (ok.11 x 30 cm), wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 45 minut.
Chlebek cebulowy wyjmij z pieca, odstaw do delikatnego wystygnięcia i wyjmij z blaszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub posmarowany masłem.