Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek cebulowy to wyjątkowa propozycja domowego pieczywa, którą przygotujesz zaskakująco szybko – bez zakwasu lub drożdżowego zaczynu. Wystarczy połączyć składniki, a po chwili kuchnię wypełni zapach ciepłego, chrupiącego chleba z aromatyczną cebulą i kawałkami boczku. Szukasz wersji wegetariańskiej? Po prostu pomiń boczek, a nadal otrzymasz pełen smaku wypiek. Taki chlebek będzie również idealną przekąską na imprezę, podany z ulubionym dipem lub pastą do smarowania.
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 94
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 85
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 47
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 176
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 94
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 85
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 47
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 176
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę o podobnej wielkości. W garnku lub na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulkę, a po chwili boczek. Przesmażaj ok. 5-7 minut.
Przygotuj ciasto. Do misy miksera wbij jajka i ubij ze szczyptą soli. Następnie wlej mleko i wymieszaj. Partiami dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu dodaj olej, starty ser oraz kminek lub inne, ulubione przyprawy (opcjonalnie). Wymieszaj ciasto do połączenia składników. Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę z boczkiem i wymieszaj ostatni raz.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksówki (ok.11 x 30 cm), wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 45 minut.
Chlebek cebulowy wyjmij z pieca, odstaw do delikatnego wystygnięcia i wyjmij z blaszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub posmarowany masłem.