Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek cebulowy to wyjątkowa propozycja domowego pieczywa, którą przygotujesz zaskakująco szybko – bez zakwasu lub drożdżowego zaczynu. Wystarczy połączyć składniki, a po chwili kuchnię wypełni zapach ciepłego, chrupiącego chleba z aromatyczną cebulą i kawałkami boczku. Szukasz wersji wegetariańskiej? Po prostu pomiń boczek, a nadal otrzymasz pełen smaku wypiek. Taki chlebek będzie również idealną przekąską na imprezę, podany z ulubionym dipem lub pastą do smarowania.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 193
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 803
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 484
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666445
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 193
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 803
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 484
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666445
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę o podobnej wielkości. W garnku lub na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulkę, a po chwili boczek. Przesmażaj ok. 5-7 minut.
Przygotuj ciasto. Do misy miksera wbij jajka i ubij ze szczyptą soli. Następnie wlej mleko i wymieszaj. Partiami dosypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu dodaj olej, starty ser oraz kminek lub inne, ulubione przyprawy (opcjonalnie). Wymieszaj ciasto do połączenia składników. Na koniec dodaj podsmażoną cebulkę z boczkiem i wymieszaj ostatni raz.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksówki (ok.11 x 30 cm), wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 45 minut.
Chlebek cebulowy wyjmij z pieca, odstaw do delikatnego wystygnięcia i wyjmij z blaszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub posmarowany masłem.