Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb dyniowy jest miękki i pyszny, pełny jesiennego smaku tego wyjątkowego warzywa. Świetnie sprawdza się do porannych kanapek, z warzywnymi pastami i świeżymi wędlinami. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga specjalistycznych maszyn do wypiekania pieczywa.
miska, łyżka, mikser, papier do pieczenia
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1251
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1251
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki.
W osobnej misce wymieszaj 7 łyżeczek wody z drożdżami. Odstaw na 10 minut. Dodaj cukier i 1 łyżkę mieszanki mącznej. Wymieszaj i przykryj lnianą ściereczką. Zostaw na 30-40 minut, do spienienia.
Do mieszanki drożdżowej dodaj wodę i puree z dyni, a następnie wymieszaj. Dołóż resztę mąki, a potem miękkie masło.
Miksuj całość mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w robocie kuchennym z takim hakiem, do momentu połączenia wszystkich składników. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha, dodawaj po łyżce wody.
Zwiększ prędkość do średniej i zagniataj ciasto przez 5 minut. Dodaj sól i ponownie zwiększ prędkość do maksymalnej. Zagniataj przez 5-10 minut, aż masa przestanie przyklejać się do ścianek miski.
Miskę przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu do momentu podwojenia objętości.
Blat roboczy podsyp mąką i przełóż na niego ciasto. Uformuj w rękach bochenek o wymiarach 20x25 cm. Przełóż go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj go wilgotną ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 90 minut.
Posmaruj wierzch bochenka mlekiem i posyp nasionami dyni. Delikatnie wciśnij je do wnętrza.
Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza i wstaw bochenek do pieca na 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 st. Celsjusza i piecz przez 30-35 minut do ładnego zezłocenia skórki.
Wyjmij chleb dyniowy na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.