Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący chleb z gara bez wyrabiania wymaga minimum składników i zaangażowania.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9526
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3073
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6601
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9526
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3073
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6601
Składniki
Przygotuj rozczyn. W miseczce rozpuść drożdże w kilku łyżkach letniej wody (z tej odmierzonej ilości), dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 10–15 minut aż rozczyn się spieni.
Do dużej miski wsyp resztę mąki, dodaj sól, olej i gotowy rozczyn. Wlej pozostałą wodę i wymieszaj wszystko ręką lub łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być dość klejące i luźne – to normalne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość.
Wyłóż garnek żeliwny lub inne naczynie żaroodporne z pokrywką papierem do pieczenia. Przełóż do niego wyrośnięte ciasto, wygładź wierzch zwilżoną ręką lub łyżką. Możesz delikatnie naciąć wierzch ostrym nożem.
Przykryj garnek pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 190°C (góra-dół) i piecz przez 30 minut z pokrywką.
Po 30 minutach zdejmij pokrywkę i piecz chleb kolejne 40 minut bez przykrycia aż nabierze pięknego złoto-brązowego koloru i chrupiącej skórki.
Po upieczeniu wyjmij chrupiący chleb z gara bez wyrabiania i ostudź na kratce. Najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.